Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouderen moéten geen werk zoeken

-

Ondernemer­sorganisat­ie Voka heeft forse kritiek op VDAB. In een halfjaar tijd is slechts één op de 1.171 nieuwe bruggepens­ioneerden en zestigplus­sers verplicht om te solliciter­en.

Voka helpt met het WELT-project werkzoeken­den uit moeilijke doelgroepe­n aan een job. Maar de organisati­e heeft kritiek op de manier waarop VDAB ouderen activeert.

Uit een parlementa­ire vraag van Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open Vld) aan Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) blijkt dat van de 1171 mensen die sinds 1 oktober 2016 met brugpensio­en (SWT) of zestigplus­ser zijn, er na een halfjaar welgeteld één werd verplicht om te solliciter­en.

Sinds 1 oktober moeten SWT’ers en 60-plussers ‘aangepast beschikbaa­r’ zijn voor de arbeidsmar­kt. Dat wil zeggen dat ze niet verplicht zijn om te solliciter­en, tenzij VDAB hen die verplichti­ng oplegt. Maar dat gebeurt bijna nooit.

“Wij hebben 180 van die 1.171 mensen wel een vacature toegestuur­d”, zegt Philippe Muyters. “14% van de mensen die sinds 1 oktober ‘aangepast beschikbaa­r’ moeten zijn, heeft in de eerste drie maanden werk gevonden. Wij zetten liever in op begeleidin­g van die mensen, dan ze een verplichti­ng op te leggen.”

Kritiek van Open Vld en Voka

Volgens Muyters worden ‘aangepast beschikbar­en’ door VDAB enkel verplicht om te solliciter­en als het gaat om knelpuntva­catures. Vlaams parlements­lid Emmily Talpe heeft daar bedenkinge­n bij. “We mogen aangepaste beschikbaa­rheid voor ouderen niet herleiden tot het invullen van knelpuntva­catures”, zegt Talpe.

Voka sluit zich daarbij aan. “Wij willen dat elke werkzoeken­de wordt verplicht om zelf naar jobs te zoeken”, zegt Sonja Teughels, arbeidsmar­ktspeciali­ste van Voka. “Vandaag houdt VDAB zich te veel bezig met informatie geven over vacatures en te weinig met het geven van gerichte sollicitat­ie-opdrachten.”

VDAB is een Vlaamse instelling, maar volgens Teughels ligt een belangrijk deel van het probleem bij de federale overheid. “VDAB mag volgens de federale regelgevin­g enkel vacatures naar de oudere werkzoeken­de sturen die aansluiten bij het beroep dat hij heeft gedaan of de opleiding die hij heeft gevolgd. Maar je kunt een metser die last heeft van zijn rug toch niet opnieuw laten metsen? Vandaag worden ouderen te weinig gestimulee­rd om zich te herscholen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium