Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Garderen breekt de ban

- (jpdv)

Tejay van Garderen was in Sint Urlich de snelste in een sprint met Mikel Landa. In een bochtige aankomst manoeuvree­rde hij net iets slimmer dan zijn Spaanse mede-vluchter. “Ik wist dat ik in de laatste bocht op kop moest zitten”, aldus van Garderen. “Ik ging binnendoor voorbij Landa, die nog heel dicht kwam rijden. Maar ik zei tegen mezelf: Desnoods vallen we, maar ik ga absoluut niet remmen.”

Het is voor van Garderen de eerste overwinnin­g in een grote ronde, een mentale opsteker na een monumental­e reeks van tegenvalle­nde uitslagen de voorbije jaren. Van Garderen finishte vijfde in de Tour van 2012 en 2014, maar kon die prestaties nooit herhalen. De voorbije twee jaar waren een martelgang: opgave in de Tour,

opgave in de Vuelta, een negenentwi­ntigste plaats in de Tour en een nieuwe opgave in de Vuelta. In zijn eerste deelname aan de Giro mikte hij dit jaar opnieuw op het algemeen klassement, maar in de etappe naar Bagno di Romagna zakte hij andermaal door het ijs. De ritwinst van gisteren was dus meer dan welgekomen voor de renner die een tijdlang in Lucca woonde. “Ik ben in deze streek ( Trentino, red) vaak op trainingsk­amp gekomen”, aldus van Garderen. “Ik verbleef vlak bij de aankomst op hotel bij een familie die ik ondertusse­n heel goed ken. Ik kende elk stukje van de weg vandaag. Of ik terugkom naar de Giro? Zeker en vast. Ik ben verbaasd dat het mij zolang heeft gekost om naar hier te komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium