Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moet geen schrik meer hebben voor lege zalen”

Van ‘De Drie Wijzen’ naar de planken: Kamal Kharmach (25) is stilaan alomtegenw­oordig

- DENNIS VAN GOETHEM

Je kan niet om Kamal Kharmach (25) heen. 130 kilogram geleden was dat bijna letterlijk, nu alleen nog figuurlijk. Dankzij De Drie Wijzen en Mag ik u Kussen is de Antwerpena­ar intussen een vertrouwd gezicht op Eén, maar dit najaar kiest hij weer voor zijn eerste liefde: standupcom­edy. “Geen paniek, de kijker is nog lang niet van me af. Dat eigen programma is op komst.”

De meeste mensen keken twee jaar geleden nog vreemd op toen die hyperactie­ve komiek met Marokkaans­e roots plots in De Slimste Mens ter Wereld zat. Vandaag is Kamal Kharmach op zondagavon­d een vaste waarde als vliegende reporter bij De Drie Wijzen en duikt hij op als verleider in Mag ik u Kussen, als tafelgenoo­t bij Van Gils & Gasten of al reisgezel van Jan Van Looveren in Op Weg met Jan.

“Ik kan nog steeds niet geloven hoeveel kansen ik krijg bij de VRT”, zegt Kharmach. “Ze geven me alle ruimte om mezelf te ontdekken, want het is natuurlijk al- lemaal nieuw voor mij. Ik ben nog volop op zoek naar de tv-figuur Kamal, maar ik denk dat ik dichtbij kom. Neem nu die eigen rubriek in De Drie Wijzen: ik mag daar voor meer dan een miljoen kijkers onnozel doen. Dat is een jongensdro­om. Het voelt allemaal nogal yolo (you only live once, red).”

35 shows

Vanaf oktober is Kharmach ook alomtegenw­oordig op de planken. Dan gaat zijn eerste zaalshow De Schaamte Voorbij in première. “Stand-upcomedy blijft mijn eerste thuis. Toen ik na Humo’s Co-- medy Cup ( Kharmach werd in 2014

tweede na Lukas Lelie, red.) in De Slimste Mens belandde, wilden sommige mensen dat ik toen al op tournee ging. Maar daar was ik niet klaar voor.”

“Ik was net van 200 naar 70 kilo gegaan, ik herkende mezelf niet in dat nieuwe lijf. Comedy draait net om je eigen stem vinden, dat mag je niet pushen. Ik heb dus mijn tijd genomen. Pas toen Wim Helsen me onlangs zei dat ik niet meer zo kwaad op het podium sta, wist ik dat de tijd rijp was.”

“De mensen kennen me nu ook, dus ik moet geen schrik meer hebben voor lege zalen. Er staan 35 shows gepland, de première is zelfs al uitverkoch­t. Niet slecht voor een debutant, hè?”

“Dat ik zo veel televisiew­erk krijg, is zowel een vloek als een zegen. De meeste komieken kunnen groeien in de luwte en maken dan pas de sprong naar tv. Ik doe het omgekeerde. Eigenlijk heb ik nog alles te bewijzen, maar ik ben dolgelukki­g dat ik comedy en tv kan combineren. Dus niet ge-

vreesd, de kijker is nog lang niet van me af.”

“Gewoon Kamal”

Intussen acteert Kharmach ook een beetje: hij was al te zien naast Peter Van den Begin en Rik Verheye in

Everybody Happy van Nic Balthazar en speelt binnenkort ook een rolletje in It’s Showtime, de nieuwe fictiereek­s van Bart De Pauw.

“Dat is gewoon voor het plezier. Het echte doel is een eigen programma maken. Daar denken ze bij de VRT al druk over na, dus dat komt er. Geen idee wat het zal worden. Het enige wat telt, is dat ik mezelf kan zijn. Een vriend gaf me onlangs het mooiste compliment: ‘Zelfs op tv blijf je gewoon Kamal.’ Iemand anders zei dan weer dat ze het fijn vond om eens een Marokkaan op tv te zien die niet gezocht wordt (lacht). Grappig, maar ergens ben ik inderdaad blij dat ik wat diversitei­t op het scherm kan brengen. Al wil ik niet alleen vanwege mijn kleur op tv komen. Het is gewoon leuk.”

Kamal Kharmach toert vanaf 6 oktober door Vlaanderen met

De Schaamte Voorbij. Speellijst op www.livecomedy.be

‘‘Dat ik zo veel televisiew­erk krijg, is zowel een vloek als een zegen.’’

 ?? FOTO VRT ?? In De Drie Wijzen: “Ik mag daar voor meer dan een miljoen kijkers onnozel doen. Een jongensdro­om...”
FOTO VRT In De Drie Wijzen: “Ik mag daar voor meer dan een miljoen kijkers onnozel doen. Een jongensdro­om...”
 ??  ?? Kamal Kharmach: “Ik kan nog steeds niet geloven hoeveel kansen ik krijg bij de VRT. Ook dat eigen programma is op komst.”
Kamal Kharmach: “Ik kan nog steeds niet geloven hoeveel kansen ik krijg bij de VRT. Ook dat eigen programma is op komst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium