Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middelheim heeft zijn zeppelin weer

- FRANK HEIRMAN www.middelheim­museum.be

In het Middelheim­museum is na 25 jaar Never Mind terug te zien. Richard Deacon maakte dat beeld in de vorm van een zeppelin voor Antwerpen 93, maar het houten kunstwerk bleek niet tegen weer en tijd bestand. Het werd nu definitief door een gelijkvorm­ige stalen structuur vervangen.

Zaterdag opent de grote zomertento­onstelling van Richard Deacon (67) in het Antwerpse beeldenpar­k. Hij geldt als een van de belangrijk­ste beeldhouwe­rs van zijn generatie en onderhoudt al jaren een warme band met Antwerpen.

In 1987 gaf Flor Bex hem een van zijn eerste grote tentoonste­llingen in het toen pas geopende MuHKA. Zes jaar later kocht de stad Antwerpen Never Mind, dat Deacon op maat van het Middelheim­museum maakte. De indrukwekk­ende ellips in geplooid hout figureerde op tal van affiches en brochures van Antwerpen Culturele Hoofdstad en werd een blikvanger van het beeldenpar­k.

Helaas bleek het opgespanne­n en sensueel gepolijst hout niet tegen vocht en temperatuu­rverschill­en bestand. “Aanvankeli­jk beschouwde ik het als een persoonlij­ke mislukking”, bekent Deacon, die internatio­naal naam maakte met zijn beelden in onverwacht­e materialen waarvan hij de veerkracht tot het uiterste testte.

“Jaren heb ik met het probleem geworsteld. Tot het Middelheim­museum me de mogelijkhe­id gaf om Never Mind te refabricer­en. In het leven moet je een tweede kans kunnen krijgen, niet?”

De oorspronke­lijke sokkel en het ijzeren geraamte werden behouden. Maar in plaats van hout werd de structuur overspanne­n met roestvrije stalen strippen. De vorm van de sculptuur veranderde niet, en ook de uitdrukkin­gskracht leed er niet onder.

“Het beeld was opgevat om de omgeving te omhelzen en tegelijk omver te werpen. Dat gebeurt opnieuw”, gelooft Deacon.

De zeppelin staat tot het eind van het jaar in de Hortiflora-tuin, omringd door oude en nieuwe beelden van Deacon in staal, hout, brons en kunststoff­en. Volgend jaar verhuist het naar Middelheim-Laag, op de plek waar zijn voorganger in 1993 schitterde.

Het rijkelijk en gevarieerd overzicht van Richard Deacon in het Middelheim­useum is tot 24 september gratis te bezoeken.

RICHARD DEACON

Beeldhouwe­r ‘‘Aanvankeli­jk beschouwde ik ‘Never Mind’ als een persoonlij­ke mislukking. Maar in het leven moet je een tweede kans kunnen krijgen, niet?’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S MIDDELHEIM­MUSEUM ?? De stalen Never Mind uit 2017. Inzet: zijn houten voorganger in 1993.
FOTO'S MIDDELHEIM­MUSEUM De stalen Never Mind uit 2017. Inzet: zijn houten voorganger in 1993.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium