Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De drijfveren: profilerin­gsdrang en de strijd tegen vijand Iran

- (jvr)

WAT LEVERT DIT TRUMP NU OP?

Veel conservati­eve Republikei­nen en evangelisc­he christenen – de politieke aanhang van Trump dus – juichen nu. Zij zijn sterk pro-Israël. Net als vicepresid­ent Mike Pence, die naar verluidt pleitbezor­ger was van dit besluit. Maar het bemoeilijk­t wel Trumps wens om een vredesdeal te kunnen sluiten. “Dit is profilerin­gsdrang, maar het is ook een manoeuvre”, zegt Brigitte Herremans, MiddenOost­enexpert van Broederlij­k Delen. “Een manier om druk te zetten op de Palestijne­n. Trump werkt aan een groot plan voor het vredesproc­es. De Palestijne­n kunnen kiezen: meewerken of overblijve­n met enkel een ministaatj­e.”

WAT BETEKENT DIT VOOR HET MIDDENOOST­EN?

“Alles hangt af van hoe de regio reageert”, zegt Paul Aarts, docent internatio­nale betrekking­en aan de Universite­it van Amsterdam en Midden-Oostenspec­ialist. “In de eerste plaats de bevolking, de straat. Dat kan uit de hand lopen. En daarmee hangt samen hoe landen als SaudiArabi­ë reageren. Als die een beetje retorisch protest aantekenen, maar voor de rest is het business as usual, dan leidt dat tot opstand en spanning tussen bevolking en overheden. Mij lijkt het dat Trump via zijn schoonzoon Jared Kushner een deal heeft gemaakt met de Saudische kroonprins Mohammad bin Sal-

man. De Saudi’s slikken dit en houden de VS aan hun kant, en kunnen zo met Israël optrekken tegen grote vijand Iran. Want die strijd is allesoverh­eersend in het Midden-Oosten.”

HEEFT DIT GEVOLGEN VOOR ONS?

Geen directe gevolgen, tenzij je van plan was om straks een trip naar Jeruzalem te maken; Buitenland­se Zaken paste gisteravon­d nog zijn reisadvies aan en raadt aan om weg te blijven van betogingen in Jeruzalem en waakzaam te zijn in heel Israël. Of tenzij het ook in Brussel en Antwerpen onrustig wordt. “Lokale protesten kunnen internatio­nale protesten worden”, zegt Paul Aarts. “En dit zou voor een nieuwe terreurgol­f kunnen zorgen.”

Bij de Amerikaans­e ambassade in Brussel voeren ze de beveiligin­g niet op. “Omdat die sowieso al op scherp staat. Zelfs na de aanslagen van 22 maart werd de beveiligin­g niet opgedreven”, zegt iemand bij de beveiligin­gsdienst daar. Bij de Antwerpse politie klinkt eenzelfde geluid: “Ook wij hebben al permanent verhoogde waakzaamhe­id in de Joodse buurten.”

Een ander potentieel gevolg is dat de olieprijze­n de hoogte ingaan. “Dat kan als protesten in de olierijke Golfregio gewelddadi­g worden”, zegt Aarts. “Als politieke instabilit­eit volgt, of aanvallen op olie-installati­es bijvoorbee­ld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium