Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schoentje zetten kan voor moslims, kerstboom niet

Kritiek op Vlaams Belang na “walgelijke” sinterklaa­spost op Facebook

- DIRK HENDRIKX

Zetten moslimkind­eren ook hun schoen? Dat kan, zo blijkt. Maar een kerstboom is vaak een brug te ver. “Hoewel moslims net zo goed genieten van die typische sfeer van de feestdagen.”

Het Vlaams Belang van Kapellen pakte zondag uit met een choquerend­e Facebookpo­st over Sinterklaa­s en moslims. Naast een foto van een moslimmoed­er (met hoofddoek) en haar kinderen bij een Sinterklaa­s in een supermarkt, toonden ze de tekst: ‘Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsreg­els overboord.’

Zuhal Demir woedend

Vlaams Belang kreeg er veel verontwaar­digde reacties op, onder meer van een woedende staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). “Wat mij betreft zijn posts als deze even walgelijk en ongepast als die van religieuze gekken die zeggen dat je het feest van andere religies niet mag vieren of naar muziek mag luisteren. Ik nodig alle Vlamingen uit om duidelijk te maken dat dit niet hun Vlaanderen is”, schreef ze op Facebook.

Ze voegde eraan toe: “Wij kenden weinig tot niks van Kerst, Pasen of Sinterklaa­s. Maar we vierden mee alsof we nooit iets anders hadden gedaan. En op school leerden wij waar het allemaal over ging. Kennis die we aan onze ouders meegaven. Binnen de kortste keren stond er een kerstboom in onze living.”

Cultureel, niet religieus

Vinden de katholieke feesttradi­ties inderdaad zo gemakkelij­k ingang bij moslims? De bekende etnomarket­eer Rachid Lamrabat nuanceert: “Je ziet voor Sinterklaa­s duidelijk een tendens om het mee te vieren. Kinderen beleven het op school, ouders willen hen dat plezier niet ontnemen en voorkomen dat ze uitgeslote­n worden. Maar dan wel zonder het verhaal erachter. Het is puur cultureel, niet religieus.”

De kerstdagen vinden moslims net als anderen “supergezel­lig”, maar verder gaat het niet. “Er wordt niet op dezelfde manier gefeest thuis met kerstboom en cadeautjes. Dat doen moslims op het Suikerfees­t en op het Offerfeest. Ik ben vorig jaar met mijn gezin voor het eerst naar het kerstfeest geweest bij een Vlaamse collega thuis. Ik was wat nerveus, maar het werd heel gezellig. Daar zie ik wel toekomst in, dat de ver- schillende culturen mekaar uitnodigen op hun feesten. Maar je kunt het niet zomaar overnemen. Dat klopt niet.”

De Antwerpse bekeerling­e Veronique Cools van 4newmoslim­s zit op dezelfde lijn: “Ik ga tegen mijn kinderen als ze van school terugkomen niet zeggen dat Sinterklaa­s niet bestaat. Ik vertel het echte verhaal: dat hij een goede bisschop was in Turkije, die de bruidsscha­t betaalde voor arme meisjes. Zo heb ik het ooit gelezen. Met Kerstmis bezoeken wij net zo goed onze families, maar zonder religieuze rituelen.”

Strikt genomen mogen moslims de katholieke feesten niet vieren. “Maar het kan perfect op een culturele, niet-religieuze manier”, zegt godsdienst­inspecteur Ahmed Azzouz. “Voor meer progressie­ve moslims is dat ook geen punt. Ik zie in Wijnegem Shopping Center veel moeders met hoofddoeke­n aanschuive­n voor Sinterklaa­s. De meer conservati­eve moslims bekijken dat anders. Je hebt nu eenmaal altijd verschille­nde strekkinge­n binnen de islam.”

Parket begint onderzoek

Het Vlaams Belang nam afstand van de Facebookpo­st van de afdeling van Kapellen. “We kunnen niet alles van lokale afdelingen in de gaten houden. In dit geval heeft één partijmand­ataris een beetje buiten de lijntjes gekleurd”, luidt het.

Lokaal voorzitter Chris Marynissen blijft zich verdedigen: “De tekst stoort blijkbaar veel mensen, die zou ik wel veranderen. Het was niet onze bedoeling om te beledigen of racistisch uit de hoek te komen. We wilden er alleen maar op wijzen dat moslims niet consequent zijn. Ze passen de regels soepel toe voor Sinterklaa­s, maar niet op andere vlakken, zoals onverdoofd slachten of gescheiden zwemmen.”

Marynissen zegt de post te hebben weggehaald na bedreiging­en, uit voorzorg, niet omdat hij moest. De in een Franstalig­e supermarkt genomen foto heeft hij van Facebook geplukt.

Het parket van Brussel onderzoekt of de Vlaams Belang-afdeling van Kapellen zich schuldig heeft gemaakt aan discrimina­tie, haat of geweld en inbreuken op het recht van afbeelding.

 ?? FOTO RR ?? De boodschap die de Vlaams Belangafde­ling van Kapellen op Facebook plaatste. De foto van de moslima met haar kinderen werd genomen in een grootwaren­huis in het Brusselse Evere. De foto circuleert al bijna twee weken, onder meer op sociale media en in...
FOTO RR De boodschap die de Vlaams Belangafde­ling van Kapellen op Facebook plaatste. De foto van de moslima met haar kinderen werd genomen in een grootwaren­huis in het Brusselse Evere. De foto circuleert al bijna twee weken, onder meer op sociale media en in...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium