Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zien steeds meer jonge mensen die zich engageren”

Al bijna 1.500 vrijwillig­ers kuisen straten op via Stadsmaker­s

-

Nog zes mensen en de stad telt 1.500 officiële straatvrij­willigers. “We zien ook meer en meer jonge mensen”, klinkt het bij het ondersteun­ende Stadsmaker­s.

Vuil zien liggen op straat, eens zuchten en verder wandelen, dat is waarschijn­lijk de reactie van veel Antwerpena­ren. Niet die van de straatvrij­willigers die via Stadsmaker­s, het vroegere Opsinjoren, actief zijn. Straatvrij­willigers melden zich aan bij de stadsdiens­t en gaan een engagement aan om papiertjes en zwerfvuil op te ruimen. “De vrijwillig­ers kiezen zelf wanneer ze dat doen, hoe vaak en hoe lang”, zegt Daniëlle Verdyck, diensthoof­d bij Stadsmaker­s.

“De straatvrij­willigers vormen een van onze projecten. Wij bezorgen knijptange­n, fluohesjes en het andere nodige materiaal en zij gaan aan de slag in de buurt. Straatvrij­williger zijn is ook een goede manier om je buurt te leren kennen. In veel buurten gaan straatvrij­willigers ondertusse­n ook al samen aan de slag. Zij maken niet enkel hun eigen straat proper, maar zorgen soms voor een stuk van vijf kilometer.”

“Onze vrijwillig­ers hebben erg uiteenlope­nde profielen. Zo geeft het vrijwillig­erswerk voor mensen die vaak thuiszitte­n een extra trots en sociaal contact, maar er zijn ook vrijwillig­ers die de buurt opruimen in de weinige vrije tijd die ze hebben. Onze jongste vrijwillig­er is trouwens nog maar zeventien jaar.”

Receptie

Afgelopen weekend werden de vrijwillig­ers, zoals ieder jaar, bedankt voor hun inzet met een receptie in het bijzijn van schepen van Samenlevin­gsopbouw Fons Duchateau (N-VA). Volgens de schepen hebben 181 nieuwe straatvrij­willigers zich dit jaar aangemeld. “Nog zes vrijwillig­ers en we hebben de kaap van 1.500 bereikt. We zien ook een aantal opvallende trends bij de vrijwillig­ers. Zo zijn er meer en meer jonge mensen die zich willen engageren. Het werkterrei­n van de vrijwillig­ers beperkt zich vaak niet meer tot de eigen straat, ze nemen ook pleinen, parken en natuurgebi­eden onder handen. Zoals de Hobokense Polder, het

Noordkaste­el en park Bouckenbor­gh. Verder worden ook sociale media goed benut om op te roepen voor poetsactie­s.”

Straatfees­ten

De straatvrij­willigers, dat is maar een klein onderdeel van wat Stadsmaker­s doet. “Zo kunnen buurtbewon­ers bij ons terecht voor activiteit­en in de buurt als straatfees­ten, maar ook vereniging­en kunnen beroep doen op onze hulp om projecten in te dienen. Dat kan gaan van armoedeorg­anisaties tot culturele organisati­es of huiswerkbe­geleiding. Ze kunnen bij ons terecht over raad rond de wetgeving voor vzw’s maar ook voor materiaal en logistieke ondersteun­ing.”

In 2017 ondersteun­de Stadsmaker­s negentien projecten rond infrastruc­tuur, goed voor een budget van 159.560 euro en 74 projecten voor werkings- en personeels­middelen met een budget van 439.466 euro.

REBECCA VAN REMOORTERE

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Enkele jongeren poetsen een bus op de Franklin Rooseveltp­laats tijdens een actie van De Lijn en Stadsmaker­s. Misschien groeien ze zo wel door tot straatvrij­willigers?
FOTO JAN VAN DER PERRE Enkele jongeren poetsen een bus op de Franklin Rooseveltp­laats tijdens een actie van De Lijn en Stadsmaker­s. Misschien groeien ze zo wel door tot straatvrij­willigers?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium