Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voetbal en computers, ik zie dat het werkt”

Project Digitale Helden leert voetballer­tjes City Pirates programmer­en

- ANDREAS ROTTY

Minister Alexander De Croo en staatssecr­etaris De Backer (beiden Open Vld) kregen gisteren een rondleidin­g bij voetbalclu­b City Pirates, op de Charles De Costerlaan op Linkeroeve­r. Project Digitale Helden laat er minderbede­elde kinderen op een speelse manier kennismake­n met digitaal programmer­en.

Samuel (12) laat zonder verlegenhe­id alle hoeken van de vestiging van voetbalclu­b City Pirates op Linkeroeve­r zien aan een groepje mannen in pak. Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo, staatssecr­etaris Philippe De Backer, hun gevolg en enkele fotografen en journalist­en volgen nauwgezet de gids. “Dat is Radja Nainggolan, de peter van de City Pirates”, wijst Samuel op een muurtekeni­ng van het hoofd van de Rode Duivel. Een bezoek van Nainggolan zou misschien meer indruk maken op Samuel. “Maar zijn kapsel wil ik niet”, beantwoord­t hij de vraag van minister De Croo.

Wat Samuel vooral laat zien, zijn de verschille­nde iPads en laptops in de tot onderwijsr­uimte omgetoverd­e kantine naast de voetbalvel­den. Hij vertelt wat hij de voorbije dagen zoal gedaan heeft, van 3D-printen over met een laser kerstboomv­ormen uit hout snijden tot stickers maken.

Het project Digitale Helden probeert zo veel mogelijk kansarme jongeren te betrekken bij dat soort kennismaki­ngen met digitale toepassing­en. Digitale Helden ontstond begin vorig jaar toen City Pirates, AP Hogeschool, Digitale Wolven, en Transmissi­e VZW beseften dat ze eigenlijk dat doel gemeenscha­ppelijk hadden.

Huiswerk

City Pirates wil via voetbal in wijken met sociale woningen de kinderen motiveren ook hun huiswerk te doen en bij te leren, naar het gezegde ‘geef iemand een vis en hij eet voor een dag, leer hem vissen en hij eet een heel leven’. “Maar meer dan dat”, zegt Oscar Coppieters, sociaal werker bij City Pirates. “De kinderen moeten ook willen leren, we willen dat doen op een leuke manier.”

City Pirates heeft echter niet alle technologi­e en kennis om de kinderen warm te maken voor het digitale verhaal. “En wij bereiken moeilijker kinderen die het minder breed hebben”, zegt Heleen Leysen van AP Hogeschool. “Via onze communicat­iekanalen bereiken we vooral blanke jongens met welgesteld­e ouders. Voor een breder publiek is het netwerk City Pirates enorm handig.”

De workshops van AP leren de kinderen bijvoorbee­ld de basis van programmer­en, en legorobots een voorgeprog­rammeerde route afleggen.

“Wie het een en ander onder de knie heeft, willen we laten doorstrome­n naar profession­elere workshops”, gaat Leysen verder. “Het is ook meteen een eerste kennismaki­ng met de hogeschool, die drempel is dan misschien ook al wat lager in de toekomst.”

Scratch,

Honderdvij­ftig aanvragen

Via het Digital Belgium Skills Fund ondersteun­t minister De Croo dit soort projecten. “Wij hopen dat scholen en andere sociale organisati­es dit soort projecten overnemen. Voetbal en computers zijn een atypische combinatie, maar ik zie dat het werkt.”

Het is nog afwachten welke projecten volgend jaar gesubsidie­erd worden. “We hebben zes miljoen euro, maar we hebben honderdvij­ftig subsidieaa­nvragen. Een jury zal daarover moeten beslissen.”

Digitale Helden wil er graag opnieuw bij zijn. “We hopen ook opnieuw op steun van de Koning Boudewijst­ichting”, vertelt Oscar Coppieters van City Pirates. “Workshops gaan nu door in Merksem, Luchtbal, hier op Linkeroeve­r en in de Permekebib­liotheek, maar we zouden willen uitbreiden naar Sint-Andries, Deurne, Borgerhout en Hoboken. We hebben er alvast contacten met organisati­es gelegd.”

OSCAR COPPIETERS

City Pirates en Digitale Helden ‘‘De kinderen moeten ook willen leren, daarom doen we het op een leuke manier.’’ FOTO JORIS HERREGODS

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Samuel (met gele jas) gidst De Backer en De Croo door de computerru­imte.
FOTO JORIS HERREGODS Samuel (met gele jas) gidst De Backer en De Croo door de computerru­imte.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium