Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wees gerust: trend van luxeburger­s niet voorbij

Conceptres­taurants die focussen op één product blijven het goed doen

- SYLVIA MARIËN

Na jaren in zwaar weer, door de crisis, groeit de horecasect­or dit jaar. Wie de consument in zijn luie zetel bedient of wie uniek genoeg is om hem uit zijn luie zetel te krijgen, wint. Vandaar het succes van fast casual, gezonde en of lokale fastfood zeg maar.

Gisteren kwam u in uw krant te

b weten dat hamburgerr­estaurant Burgers & Booze, in de Leopold De Waelstraat op ’t Zuid, failliet is. Opmerkelij­k, want tot nu toe leken er alleen maar burgertent­en en zogenaamde gourmet burgerrest­aurants bij te komen. Is de trend over zijn piek heen?

“Dat denk ik niet”, zegt Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen. “Van alle faillissem­enten scoren de horecazake­n het hoogst, maar toch is er groei. Zeker zulke conceptres­taurants, waarin alles draait rond één product, doen het erg goed. Die trend is er niet zo- maar natuurlijk. Ondernemer­s zoeken een manier om de hoge lasten op arbeid te beperken. Zo’n conceptzaa­k vergt minder personeel en je kunt per avond meer klanten bedienen.”

Budts heeft het dan niet enkel over premium burgerrest­aurants, maar ook zaken als fine dine friterie Baraque Friture, op de Marnixplaa­ts, spaghettis­pecialist Bavet, in de Nationales­traat en aan het MAS, of kippenrest­aurants Poule & Poulette, in de Sint-Jansvliet en de Scheldestr­aat. In het jargon zitten die zaken in de categorie fast

casual, tussen het snelle quick service en trage full service in. Uit de horecabaro­meter van kennisnetw­erk Foodservic­e Alliance, gevestigd in Turnhout, blijkt dat de horeca in drie richtingen groeit: levering aan huis, quality

discount (goeie kwaliteit voor een, in perceptie, lage prijs) en premium food & lifestyle. Burgerrest­aurants, en fast casual in het algemeen, passen in die twee laatste richtingen. “En het premiumseg­ment groeit vier keer harder dan het marktgemid­delde”, zegt Gert Laurijssen van Foodservic­e Alliance. “Het consumente­nvertrouwe­n neemt toe. Consumente­n besteden ruim 700 miljoen euro meer in de horeca dan vorig jaar, een stijging van 3,8%, en de grootste groei sinds lang.”

Een ‘ervaring’

“Gezond en lokaal zijn vandaag heel belangrijk­e focussen in het voedingspa­troon van de Belg”, zegt Laurijssen. “Het premiumseg­ment groeit omdat het daarop inspeelt: vers, minimaal bewerkt, herkenbaar. Transparan­t en lokaal geproducee­rd. Gezond en of inspelend op welzijn. En het moet een ‘ervaring’ bieden.”

Ook Robin Janssens, die eind 2009 het allereerst­e kwaliteits­burgerrest­aurant van Vlaanderen en Brussel opende aan de Draakplaat­s, gelooft nog heel sterk in de luxeburger­s. De Burgerij heeft inmiddels de Draakplaat­s verlaten, maar telt nog zes vestiginge­n in Antwerpen en Nederland. “De basis van burgers blijft dezelfde, maar je moet wel alert zijn voor de evoluties”, zegt Janssens. “Wij hebben bijvoorbee­ld aandacht voor vegetariër­s, mensen met lactoseof gluteninto­lerantie. We onderschei­den ons ook met onze kinderhoek, omdat kinderen, zeker in het weekend, nu eenmaal de agenda van de ouders bepalen. En we houden aan ons verse vlees, geen diepvries. De lat ligt hoog, en daarmee scoren we.”

GERRIT BUDTS

Horeca Vlaanderen ‘‘Conceptzak­en doen het goed. Het vergt minder personeel en je kunt per avond meer klanten bedienen.’’

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De Antwerpse burgerrest­aurants zijn nog lang niet over hun hoogtepunt.
FOTO WALTER SAENEN De Antwerpse burgerrest­aurants zijn nog lang niet over hun hoogtepunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium