Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Christoph Waltz: “Antwerpen is geen toeristenv­al”

-

Met tweevoudig Oscarwinna­ar Christoph Waltz (61) verblijft er momenteel een heuse Hollywoods­ter in Antwerpen. De karakterko­p uit

Inglouriou­s Basterds en Django Unchained regisseert bij Opera Vlaanderen de Verdiklass­ieker Falstaff.

Na zijn succes met de Tarantino-films

b wandelde de Duits-Oostenrijk­se acteur Christoph Waltz door de grote poort Hollywood binnen. Maar Waltz heeft ook een verleden in het theater, en als liefhebber is hij relatief goed vertrouwd met opera. “In 2013 regisseerd­e ik voor het eerst een opera in Antwerpen (Der Rosenkaval­ier van Richard Strauss, red.). Via een gemeenscha­ppelijke vriend, de Duitse componist Christian Jost, leerde ik intendant Aviel Cahn kennen. Naar zijn voorstel pak ik nu Falstaff van Verdi aan.”

Dikke dronkenlap

In deze operaklass­ieker slijt Falstaff, een ridder op zijn retour, zijn dagen aan de toog. Omdat hij zijn rekeningen niet langer kan betalen, besluit hij rijke vrouwen aan de haak te slaan, en wel twee tegelijk. “In theatermid­dens is Falstaff een gekende figuur en dat al sinds het begin van de 17de eeuw. In de 19de eeuw is hij weggezet als een dikke en vadsige dronkenlap. Verdi zei zelf dat er geen reden was om hem zo lelijk af te schilderen. Dat is een interessan­t uitgangspu­nt, het zet je aan om weer te speuren naar de oorspronke­lijke Falstaff.”

Toch is Waltz scheutig met informatie over zijn regie. “Ik vind het moeilijk om de vinger te leggen op welk karakter ook. Een personage vertegenwo­ordigt niks anders dan zichzelf. Het is gewoon een stuk, ik leg mijn werk niet graag uit. Dan kom je achteraf al vlug uit bij geouwehoer à la ‘het was wel mooi en interessan­t, maar het was toch Falstaff niet’. Ik sluit me aan bij wat Clint Eastwood ooit zei over film: ‘Cinema is a couple of laughs and a couple of beers afterwards’. Je amuseren en enkele biertjes, meer hoeft kunst niet te zijn.”

Wanneer Waltz deze Verdi doorploegt, kriebelt het bij de acteur dan niet om zelf zo’n bad guy als Falstaff te spelen? “Hij is mijn type niet. Wat men ook beweert over het ambacht van acteren, ik ben voor typecastin­g. Ik denk dat je als persoon voldoende met je rol moet samenvalle­n om echt goed te kunnen zijn.” Reizen tussen genres, daar heeft Waltz dan weer geen probleem mee. “Als je alleen maar films zou draaien, dan wordt Hollywood een provincies­tad. Ook in de operawerel­d kijkt men over het muurtje.”

Voorafgaan­d aan de première op 13 december verblijft Waltz ruim twee weken in Antwerpen. Die tijd benut hij ook om de stad te verkennen. “Antwerpen is geen toeristenv­al, je voelt er de lagen van de geschieden­is. In mijn woonplaats Californië is het warmer, maar ik hou ook heel erg van jullie grijze luchten. In Antwerpen hangt een heel bijzonder licht. De wolken doen mij denken aan schilderij­en uit de Gouden Eeuw.”

ILSE DEWEVER

CHRISTOPH WALTZ

Regisseur, acteur

Geen ‘bad guy’

 ??  ??
 ??  ?? Christoph Waltz verblijft twee weken in Antwerpen om de opera Falstaff te regisseren. “Deze stad is geen toeristenv­al, je voelt hier de lagen geschieden­is.”FOTO IF
Christoph Waltz verblijft twee weken in Antwerpen om de opera Falstaff te regisseren. “Deze stad is geen toeristenv­al, je voelt hier de lagen geschieden­is.”FOTO IF
 ??  ?? Met Jamie Foxx inDjangoUn­chained.FOTO AP
Met Jamie Foxx inDjangoUn­chained.FOTO AP
 ??  ?? InInglouri­ous Basterds.FOTO RR
InInglouri­ous Basterds.FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium