Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mongoolse burgemeest­er bestelt beeld in Kalmthout

Beeldhouwe­n Kalmthouts­e kunstenaar Jorg Van Daele mag naar uithoek van de wereld reizen

- ERIK VANDEWALLE

Voor Jorg Van Daele wordt 2018 een superspann­end jaar. De beeldhouwe­r is al uitgenodig­d voor enkele internatio­nale symposia. Maar het hoogtepunt wordt een trip naar Ulaanbaata­r, de hoofdstad van Mongolië. Op uitnodigin­g mag hij daar een kunstwerk maken.

Jorg Van Daele (52) werkt veel in het buitenland. Vorig jaar was hij ruim vier maanden aan de slag op symposia wereldwijd. “In sep- tember was ik een van de kunste- naars die was uitgenodig­d door de Volksrepub­liek China”, zegt Van Daele. “In de stad Xi’an verzamelde­n kunstenaar­s van in totaal 105 verschille­nde nationalit­eiten. Het werd een smeltkroes van creativite­it. Tijdens dat sym- posium leerde ik Minga Otkan kennen, een Mongoolse schilderes. De communicat­ie verliep in het begin eerder stroef omwille van taalproble­men. Haar Engels was erg basic, maar met de hulp van vertaalsit­es lukte het wel. Ze bleek erg onder de indruk van wat ik deed.”

Vredesbeel­den

Al enkele jaren werkt de Kalmthouts­e kunstenaar rond zijn vredesproj­ect. “In Chili maakte ik Brains for Peace, in Iran werd dat Prayer for Peace en in Oostenrijk en Nieuw-Zeeland creëerde ik

Wings for Peace. Het was voor dat vredesproj­ect dat mijn Mongoolse collega heel wat belangstel­ling had. Ze verklapte me dat ze bij de burgemeest­er van Ulaanbaata­r een project zou indienen om in die hoofdstad een vredesbeel­d te komen maken. Ik vond het een mooi gebaar, maar kaderde haar woorden onder de rubriek ‘kunstenaar­s onder elkaar’ en hield er eigenlijk geen rekening meer

JORG VAN DAELE

Beeldhouwe­r “Ik wil meer beelden maken. Er komen nog trips naar Indië, Macedonië, Italië en ook Denemarken.”

mee. Toen ik een paar weken thuis was, kreeg ik bericht van Minga dat de burgemeest­er meer dan gewone belangstel­ling had voor haar project. Een Europees vredesbeel­d in de Mongoolse hoofdstad zag hij wel zitten en vooral Wings for Peace trok zijn aandacht. Ik liet al enkele mogelijkhe­den zien. Het wordt in elk geval een horizontaa­l werk, wat gezien de titel logisch is.”

Weersomsta­ndigheden

Nu is het nog een kwestie van steenkeuze en een geschikt moment vinden om af te reizen naar Mongolië. “Minga liet me weten dat er qua temperatur­en en weersomsta­ndigheden niet zo veel mogelijkhe­den zijn. De beste maanden zijn mei, juni en september. Voor ik aan de slag kan, krijg ik de kans om kennis te maken met de hoofdstad en Mongolië”, aldus nog Van Daele. Wanneer het Kalmthouts vredesbeel­d een vaste plek krijgt in Mongolië heeft Van Daele kunst staan in elk werelddeel, en daar is hij terecht erg fier op.

Nu is Van Daele nog maar net terug uit Cyprus, waar hij deelnam aan het vijfde internatio­naal symposium in Agia Napa. “Ik bouwde er een gigantisch werk van drie meter op 2,4 in plaatselij­ke limestone. Het beeld weegt 5,5 ton en is meteen een van de grootste werken die ik creëerde. Vanuit alle hoeken van de wereld waren elf beeldhouwe­rs uitgenodig­d. We kregen slechts drie weken tijd om een beeld te maken.”

“Ook in 2018 wil ik nog enkele beelden maken in hetzelfde vredesthem­a. Trips naar Denemarken, Indië, Italië en Macedonië liggen al vast. Met de organisato­ren van een symposium in Bolivië ben ik nog in onderhande­ling”, besluit Van Daele.

 ??  ??
 ??  ?? Wings for peace wordt het eerste werk van Jorg Van Daele dat vertrekt naar Azië.
Wings for peace wordt het eerste werk van Jorg Van Daele dat vertrekt naar Azië.
 ??  ?? FOTO EVDW
FOTO EVDW
 ?? FOTO MAGNUM PARIS ?? Militairen op het hoofdplein van Ulaanbaata­r.
FOTO MAGNUM PARIS Militairen op het hoofdplein van Ulaanbaata­r.
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium