Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een beslissing met grote risico’s

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

D e Amerikaans­e president Donald Trump heeft gisterenav­ond Jeruzalem uitgeroepe­n tot de hoofdstad van Israël. De Amerikaans­e ambassade zal dan allicht ook verhuizen van Tel Aviv naar de nieuwe hoofdstad van het land. De beslissing lokte al voor ze werd genomen wereldwijd heftige reacties uit. Iedereen voorspelt nieuwe onlusten in het Midden-Oosten en alle specialist­en zijn ervan overtuigd dat een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijne­n nu verder weg is dan ooit.

Deze nieuwe grote Trump-show over Jeruzalem doet denken aan de eerdere beslissing van de Amerikaans­e president om uit het klimaatakk­oord te stappen. Daarmee deed hij wat hij een jaar voordien aan zijn kiezers had beloofd. De klimaatvoo­rwaarden waren volgens hem nefast voor de economisch­e groei van de Verenigde Staten. Dus, weg ermee. Dat nauwelijks iets of iemand beter werd van die beslissing, kon hem niet deren. Hij had zijn spierballe­n laten rollen en zich aan zijn beloften gehouden.

Ook nu vervult Trump een oude verkiezing­sbelofte, niet aan het hele Amerikaans­e volk, wel aan zijn Joodse achterban. Maar behalve misschien die achterban, wordt niemand beter van deze beslissing. Ze heeft symbolisch­e waarde, maar ze is vooral gevaarlijk.

Trump breekt in één klap met de bemiddelen­de rol die de Verenigde Staten al decenniala­ng spelen in het Midden-Oosten. Vrede is verder weg dan ooit. Zeker omdat hij ook de andere Arabische leiders tegen zich in het harnas jaagt. Op een moment dat zijn leger nog actief is in Irak, is het geen goed idee om olie op het vuur te gooien in de toch al ingewikkel­de verhouding­en tussen de Arabische landen.

De Verenigde Staten zijn trouwens het eerste land dat Jeruzalem als hoofdstad erkent. Andere regeringen hebben dat nooit willen doen omdat ze Oost-Jeruzalem sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 beschouwen als door Israël bezet gebied. Logisch dat de Palestijns­e leiders al furieus gereageerd hebben. Er wordt gevreesd voor zware rellen in de stad, zelfs voor een derde intifada.

En misschien beperken die onlusten zich niet tot de nieuwe hoofdstad van het land of tot het MiddenOost­en. Zoals zo veel conflicten zou ook dit geëxportee­rd kunnen worden. Michael Freilich van Joods

Actueel spreekt in deze krant al zijn vrees uit dat het Joods-Palestijns­e conflict vanuit Jeruzalem naar Antwerpen wordt uitgevoerd. Voor het samenleven in deze stad zou dat nefast zijn.

De risico’s van Trumps beslissing wegen dus onnoemlijk veel zwaarder door dan het politieke gewin van één bepaalde groep. Maar jammer genoeg zijn dit soort beslissing­en het handelsmer­k van deze president.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium