Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de praktijk verandert er niets”

- (jas)

Volgens Antwerpena­ar Michael Freilich van Joods Actueel moeten we Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël niet overschatt­en. “In de praktijk verandert dit niets.”

“Jeruzalem is de facto al vijftig jaar de hoofdstad van Israël”, zegt Michael Freilich, hoofdredac­teur van weekblad Joods Actueel. “Alle belangrijk­ste gebouwen, het parlement, het hooggerech­tshof, de ambtswonin­g van de president en de premier liggen in Jeruzalem. Voor de Joodse gemeenscha­p in Antwerpen is dit wel positief nieuws. Bij de onafhankel­ijkheid van Israël in 1948 waren de Verenigde Staten de eerste om het land te erkennen. Wij hopen nu dat deze erkenning ook iets in beweging kan zetten.”

“Jeruzalem zal altijd de hoofdstad van Israël blijven, maar dat betekent niet dat de Palestijne­n geen deel van de stad kunnen uitmaken. Het betekent ook niet dat de Palestijne­n kunnen fluiten naar een eigen staat of een deel van de stad. Het is geen zwartwit-debat. We vrezen wel dat heethoofde­n – zoals Abou Jahjah – die altijd het conflict opzoeken, dit gaan aangrijpen om Joden in Antwerpen aan te pakken. We hopen natuurlijk van niet”, zegt Freilich.

“Het belang van Jeruzalem overstijgt de politiek. Uit religieus oogpunt is het de Heilige Stad. Israël is een democratis­che staat, dus zowel Joden, moslims als christenen kunnen er altijd terecht, net zoals dat nu het geval is. Nogmaals: op het terrein gaat de erkenning door Trump niets veranderen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium