Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eenpersoon­skamer in ziekenhuis moet de norm worden”

- (krs)

“Meerpersoo­nskamers zijn niet meer van deze tijd”, zegt Luc van Gorp, topman van de Christelij­ke Mutualitei­ten. Hij pleit voor eenpersoon­skamers, maar daar krijgen patiënten nu torenhoge ereloonsup­plementen aangesmeer­d. Weg ermee, klinkt het.

Enkele weken geleden trok de Socialisti­sche Mutualitei­t al aan de alarmbel. Gisteren was het de beurt aan de Christelij­ke Mutualitei­ten. “Het prijsversc­hil tussen een eenpersoon­skamer en een kamer voor twee of meer personen wordt almaar groter. We maken ons ernstige zorgen over de evolutie van de ereloonsup­plementen”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Dat je voor dezelfde zorg zo veel meer betaalt in een eenpersoon­skamer valt niet meer te verantwoor­den”, klinkt het. “Meer nog, wij vinden het niet meer van deze tijd dat patiënten de keuze moeten maken tussen een eenpersoon­skamer en een kamer voor twee of meer personen.”

De CM bevroeg twee jaar geleden ruim 50.000 leden. “Ongeveer drie kwart gaf aan een eenpersoon­skamer te verkiezen. Niet alleen vanwege het comfort of de privacy, ook omdat studies hebben uitgewezen dat de patiënt er minder risico op besmetting loopt en ook beter kan rusten, wat het herstel bevordert.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium