Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze achterstan­d inhalen? We kunnen nog niet eens een EKstadion bouwen”

Francky Dury legt vinger op Europese wonde

- FRANK BUYSE

Vanavond is het alweer Europees voetbal op televisie. Maar een oefenmatch, gaat ú daarvoor zitten? Want nog vóór de laatste 90 minuten zijn afgewerkt, is het al over voor de Belgische clubs. Voor het eerst in dertien jaar overwinter­t geen enkele Belgische club. Francky Dury, die vanavond met Zulte Waregem het desastreuz­e Europese seizoen mag afsluiten, legt de vinger op de vele wonden.

G igantische kloof met budgetten topclubs

“In voetbal gaat het altijd over budgetten.

b In de Champions League praten we niet meer over Qarabag, maar over Real Madrid, hé. En vroeger speelde in de Europa League de nummer 10 van Spanje, vandaag zijn dat AC Milan, Zenit Sint Petersburg… Het niveau stijgt almaar”, zegt Dury. “Een Belgische club kan wel eens winnen, zoals Anderlecht op Celtic en wij op Vitesse. En zelfs AA Gent tegen Tottenham. En hier en daar spartelt er een kleintje door, ja. Maar dat zijn de uitzonderi­ngen die de regel bevestigen.”

“Ik ergerde mij laatst dood aan de Nederlands­e commentaar bij Feyenoord - Manchester City. Hoe Feyenoord werd afgemaakt! Dat was een budget van 70 tegen één van 600 miljoen euro! Dan gaan we toch niet discussiër­en? Lazio: 150 miljoen euro budget, geloof ik, de helft uit televisieg­elden. Zulte Waregem komt aan 16 miljoen. Ik geloof dat Balotelli bij Nice 4 à 5 miljoen euro per jaar verdient. Einde discussie?”

P layoffs doen focussen op april en mei

Is ons Belgisch systeem met de play-offs nu een zegen of een vloek? Een zegen, werd vorig seizoen nog algemeen aanvaard. Toen haalden twee Belgische clubs de kwartfinal­es in de Europa League en werden er 12.500 punten gesprokkel­d voor de UEFArankin­g. Maar één jaar later is de discussie heropend. Vincent Mannaert (Club Brugge) bijvoorbee­ld is tegen, Patrick Janssens (Genk) voor.

Het is eerder een vloek, vindt Dury, die van die dertien jaar twaalf jaar in eerste klasse werkte. “Er zit in de eerste maanden te veel spanning op de competitie. Tel maar eens de trainerson­tslagen. Daardoor zijn na 17 matchen de topmatchen op één hand te tellen. En de matchen in Play-off 1 hebben ook al veel aan kwaliteit ingeboet omdat onze competitie te lang en te slopend is. Kerstvoetb­al, vroeg in januari herbeginne­n, playoffs tot eind mei. Die formule moet herbekeken worden. Maar hoé kan ik niet meteen zeggen.”

“Al weet ik wel dat we de enige competitie zijn waarin op het einde de punten worden gedeeld. Daardoor is het accent verschoven naar april en mei, wanneer Europees voetbal moet worden afgedwonge­n. Waardoor we nu tekortkome­n. En nog een bemerking, al profiteerd­e mijn club daar dit seizoen van: de beloning voor de bekerwinna­ar – meteen naar de groepsfase in de Europa League – is in verhouding te groot. Een kleine club kan als underdog de beker winnen, maar horen in de groepsfase­s van de Europese bekers eigenlijk niet de Belgische tópclubs?”

J onge talenten worden meteen weggeplukt

“Voor jongens van 19, 20 jaar is Europees voetbal een belasting. Een kwestie van fysiek, een gebrek aan métier en ervaring”, vindt Dury. “Aan die jongens, hoe talentvol ook, kan je niet vragen ons te kwalificer­en in Europa. En zodra ze wel het verschil kunnen maken, worden ze weggehaald door Europese topclubs, zoals Tielemans. Zelfs Ajax kan Bandé hier zomaar weghalen.”

“Bij Essevee moeten we door ons beperkt budget spelers huren. We leiden ze op, maar kunnen ze dan niet verkopen, wat dan weer het budget niet kan optrekken. En talenten als Hazard, Malanda en Meïté moeten we meteen laten vertrekken. Eigen jeugdspele­rs opleiden is ook geen oplossing. Drie jaar geleden hadden we een heel talentvoll­e U14-lichting en in maart waren er al zeven weggeplukt door Club Brugge, AA Gent… Wat wij op Belgisch niveau tegenkomen, komt Anderlecht dan weer tegen met clubs als Monaco.”

B ouwen van stadions sleept veel te lang aan

Dury: “Als we praten over een nieuw stadion, duurt het twintig jaar voor het er staat. Hoe kunnen we dan doorgroeie­n? Hoe kunnen we dan toch een beetje onze achterstan­d inhalen? Zulte Waregem heeft op dat vlak stappen gezet, maar de eerste plannen voor het nieuwe stadion dateren toch ook alweer van tien jaar geleden. Als Club Brugge met het nieuwe stadion van 40 naar 80 miljoen kan gaan, zou dat toch al een beetje helpen? Het zijn de cijfers die tellen. Clubs als Wolfsburg en Mönchengla­dbach spelen in stadions van zo’n 50.000 toeschouwe­rs. Hoe kunnen we dat nog inhalen? We kunnen niet eens een stadion bouwen voor het EK.”

M aar er wordt wel goed gewerkt in België

“Ik hoor wel eens dat er in het buitenland harder wordt getraind. Dat is niet zo”, zegt Dury. “Er wordt gewerkt met betere spelers, waardoor het allemaal sneller gaat. Maar dat wil niet zeggen dat hier minder hard wordt gewerkt. Neem nu de primaire driehoek voor voetballer­s: techniek, fysiek en tactiek. Ik kan je zeggen dat we daar even profession­eel aan werken als elders in Europa. Bij Zulte Waregem met een profession­ele technische staf van vijf man. Vraag mij álles over explosivit­eit, belasting, blessures. Onze stats werden door data-specialist­en hoger aangeschre­ven dan die van Nice. Er werd 200 miljoen gepompt in Rijsel, dat spelers kocht voor 4 miljoen, 5 miljoen euro, en het staat nu op vier na laatste. Werken ze dan in het buitenland beter?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium