Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6 paden naar een risicoloos rendement

MET DE ULTRALAGE RENTE IS HET ERG MOEILIJK OM INFLATIEBE­STENDIG RISICOLOOS RENDEMENT TE VINDEN. WIJ GINGEN MOEDIG OP VERKENNING, SAMEN MET FINANCIEEL ANALIST RANDY VAN DER AUWERA VAN TEST AANKOOP INVEST.

- 1. SPAARREKEN­INGEN

Sparen brengt bijna niets meer op. Bij de meeste banken is de basisrente op spaarreken­ingen geslonken tot 0,01%, aangevuld met een getrouwhei­dspremie van 0,1%. Is het de moeite om op zoek te gaan naar minder lage rentes? Randy Van der Auwera vindt van wel: “De verschille­n tussen de rentevoete­n zijn nog kleiner geworden dan de voorgaande jaren, maar het blijft interessan­t om te kijken naar een online speler als MeDirect Bank, of kleine spelers als Beobank of Deutsche Bank. Bij MeDirect haal je nog een totaalrend­ement van 0,4% - toch bijna vier keer meer dan wat de grootbanke­n bieden. Let er wel op welk product je kiest: wie maximaal 500 euro per maand wil sparen, is momenteel het best af met het DB Saving Plan van Deutsche Bank, met een totaalrend­ement van 1,2%.” Van der Auwera raadt af met een prijsbreke­r als Banca Monte Paschi in zee te gaan. “Een bank waar vragen kunnen gesteld worden bij de stabilitei­t, rekening houdend met de problemen van het Italiaanse moederhuis.” Conclusie: als je een stevige som te sparen hebt, kan het nuttig zijn om die bij een online bank met minder lage rente te parkeren, in het besef dat het momenteel niet mogelijk is om de inflatie van 2% te kloppen met de geboden rente. Bij tegoeden hoger dan 100.000 euro blijft het belangrijk om die over meerdere banken te spreiden, en zo gebruik te maken van

Randy Van der Auwera

Financieel analist, Test Aankoop invest. Als het rendement van spaarverze­keringen verder blijft afnemen, zullen ze het steeds moeilijker hebben om de inflatie te verslaan.

de depositoga­rantie die maximaal dat bedrag dekt, per bank en per persoon.

2.

TERMIJNREK­ENINGEN EN KASBONS

Bij termijnrek­eningen en kasbons kan je een hoger rendement halen (momenteel tussen 0,50% en 0,75% netto bij de belangrijk­ste marktspele­rs), maar je verplicht jezelf om je geld voor een aantal jaar (tien jaar in dit geval) weg te zetten. “Wij raden termijnrek­eningen dan ook af”, zegt Van der Auwera. “De kans is groot dat de rente de komende jaren stijgt en dan is het onverstand­ig om je geld tien jaar lang weg te zetten aan de huidige lage rentevoete­n.”

3.

PENSIOENSP­AREN OF LANGETERMI­JNSPAREN

Pensioensp­aren of langetermi­jnsparen is fiscaal interessan­t voor wie geen hypotheek meer heeft af te lossen, maar ook voor mensen die in of na 2016 een hypothecai­r krediet afsloten omdat die regel inmiddels versoepeld is. Elke storting tot een bepaald plafond geeft recht op een belastingv­erminderin­g van 30%. Maar let op, het geld blijft geblokkeer­d tot je zestigste. “Als je kiest voor de risicoloze spaarverze­kering, verwacht je dan de komende jaren niet aan hoge rendemente­n. De laatste jaren neemt het rendement steeds verder af. Als je nog ver van je pensioen verwijderd bent, raden we aan om voor een risicovoll­er product te kiezen dat meer rendement kan opleveren, met name een pensioensp­aarfonds. Wil je absoluut geen risico nemen, kies dan voor een product van AG Verzekerin­gen of Generali, die nog goede rendemente­n opleveren. Kijk uit voor instapkost­en, die op papier tot 6 of zelfs 7% kunnen oplopen. Op internet vind je makelaars die 1% of soms zelfs 0% vragen – een argument dat je bij je eigen makelaar kunt gebruiken om geen instapkost­en te betalen. Al kan het nodig zijn om daar flink voor aan te dringen.”

4.

TAK 21 SPAARVERZE­KERING

Ook het rendement van de spaarverze­keringen zal de komende jaren blijven afnemen, maar voor wie allergisch is aan risico, blijft het een interessan­t product. “Belangrijk is dat je zo’n spaarverze­kering minstens 8 jaar aanhoudt, omdat anders 30% roerende voorheffin­g verschuldi­gd is op een fictief rendement van 4,75% - en bovendien mogelijk uitstapkos­ten”, zegt Randy Van der Auwera. “We raden dus af om vervroegd uit te stappen. Als je je geld 8 jaar kunt missen, is zo’n spaarverze­kering wel veel interessan­ter dan een spaarreken­ing. De producten waar wij het meest enthousias­t over zijn: Vita Invest van Federale en Self Life Dynamico van Generali. Met hun nettorende­ment van 2,1% in 2016 slagen die er nog in de inflatie van het afgelopen jaar te verslaan.” Conclusie: Als het rendement van spaarverze­keringen verder blijft afnemen, zullen ze het steeds moeilijker hebben om de inflatie te verslaan. Desalniett­emin blijven het de risicoloze producten die het dichtst in de buurt komen van inflatiebe­stendighei­d.

5.

AAA OBLIGATIES

En dan hebben we het zowat gehad wat spaarprodu­cten betreft. Obligaties met de hoogste rating zijn de volgende risicoklas­se. “Het risico hier is dat een emittent failliet zou gaan, maar dat is al jaren niet gebeurd”, zegt Van der Auwera. “De rendemente­n op kwaliteits­obligaties zijn eigenlijk lager dan bij spaarreken­ingen. De laatste tijd is er veel te doen over green bonds – obligatiel­eningen van overheden en bedrijven die in hernieuwba­re energie en dergelijke investeren. De rendemente­n daarvan zijn met circa 0,3% vergelijkb­aar met klassieke obligaties: het is dus eerder iets dat je doet uit overtuigin­g dan om er iets aan te verdienen. Met AAA obligaties heb je weinig risico op een faillissem­ent, maar ook weinig rendement. Er zijn aan obligaties ook andere risico’s verbonden, zoals het muntrisico en het renterisic­o. Als je een obligatie tussentijd­s wilt verkopen, loop je de kans met verlies te verkopen als de rente inmiddels is gestegen.”

6.

TOCH MAAR VOORZICHTI­G BELEGGEN?

Als de kaarten zo liggen en sparen bijna niets opbrengt, of zelfs geld kost omdat het niet inflatiebe­stendig is, is het dan geen tijd om voorzichti­g te beleggen? Randy Van der Auwera: “Wanneer je over een voldoende spaarreser­ve beschikt en daarnaast een stukje kapitaal bezit dat je de eerste vijf jaar niet nodig hebt, is het inderdaad aangewezen om rendement te zoeken op de beurs. Het zou echter onverstand­ig zijn om meteen alles te beleggen wat je kunt beleggen want de beurzen staan hoog en een tussentijd­se correctie in de komende maanden is niet uitgeslote­n. Zeker als het je eerste beurservar­ing is, is het verstandig om stapsgewij­s in te stappen. Door periodiek te beleggen spreid je je belegging in de tijd. Kies in dat geval ook niet voor aandelen, maar voor een defensief gemengd fonds. Dat lijkt ons een goede eerste stap voor spaarders.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium