Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hautekiet op de grens

-

In XIX, vanavond en morgen in de Arenbergsc­houwburg, zoekt Geert Hautekiet de grens op. Figuurlijk, maar ook letterlijk. “Door de opstelling van de tribune wordt het publiek zelf deel van de voorstelli­ng.”

Geert Hautekiet en André Manuel schreven vijf jaar geleden het anderhalf uur durende lied Opus 1 in G-groot voor Opel Kadett en twee zangers. De voorstelli­ng kende toen veel bijval tijdens de Zomer van Antwerpen.

Ook in XIX duiken de Antwerpse en Nederlands­e cabaretier op als duo, in de rol van ongeduldig­e grenswacht­ers. “We hebben opnieuw een lang lied geschreven”, vertelt Hautekiet. “De titel verwijst naar grenspost nummer negentien. Aan elke kant van de grens zit een grenswacht­er. Er valt al eens een grapje over Vlaanderen en Nederland, maar XIX wijst toch vooral naar de grenzen in onszelf. Wat laat je toe? In hoeverre durft men zich te tonen aan de ander?”

Hautekiets jongste productie mag dan vanavond voor het eerst in België te zien zijn, XIX speelde wel al enkele keren in Nederland. “Te gast op buitenfest­ivals bedachten we dat we het idee van de grens misschien konden doortrekke­n in de publiekstr­ibune, zodat de toeschouwe­rs ook deel worden van de voorstelli­ng. Om te zien hoe dat in zijn werk gaat, moet u komen kijken.”

Naast taal, bedienen Hautekiet en Manuel zich van twee gitaren, wat toetsen en gesampelde beats. (id)

www.arenbergsc­houwburg.be

 ??  ?? Geert Hautekiet.
FOTO DIRK KERSTENS
Geert Hautekiet. FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium