Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Canvas maakt docuserie over Tropisch Instituut

-

STEFAAN LEDEGANCK

Productieh­uis Geronimo “Het Tropisch Instituut is dé referentie voor tropische geneeskund­e en gezondheid­szorg in ontwikkeli­ngslanden.”

De makers van Flying Doctors en Helden van Hier starten in 2018 met de opnames van een documentai­rereeks over het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in Antwerpen. De Canvasreek­s mikt op belangstel­ling uit het buitenland.

Het Tropisch Instituut: zo kennen

b de meesten de instelling in Antwerpen die officieel het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskund­e heet. Mensen kunnen er terecht voor reisadvies en inentingen voor exotische bestemming­en, maar het instituut doet veel meer dan dat. Canvas wil die veelzijdig­heid belichten in een vierdelige documentai­rereeks die meteen ook een idee geeft van de ijzersterk­e reputatie die de instelling wereldwijd geniet. De reeks wordt gemaakt door productieh­uis Geronimo, dat alvast ervaring heeft met Afrika dankzij het Eén-programma

Flying Doctors: Virunga over Vlaamse hulpverlen­ers en een piloot in het oosten van Congo.

Over hele wereld

Volgens Stefaan Ledeganck van Geronimo bestrijkt de reeks over het Tropisch Instituut veel meer terrein dan Afrika alleen: “We gaan van Antwerpen naar Afrika, maar ook naar de rest van Europa, Midden- en Latijns-Amerika en Azië. We willen een zo volledig mogelijk beeld schetsen van de rol van het Tropisch Instituut in de uitdaginge­n die de wereld te wachten staan.”

Door de klimaatopw­arming en de globaliser­ing zijn die uitdaginge­n groot en bovendien ook minder ver van ons bed dan we zouden denken. “Veel mensen denken dat tropische ziekten en epidemieën zich aan het einde van de wereld voordoen, maar ze zijn aan een opmars bezig richting noordweste­n. Beste voorbeeld is de Aziatische tijgermug die een breed scala aan ziektes verspreidt en al in België is gesignalee­rd, onder meer door de import van tweedehand­s autobanden. Het Tropisch Instituut is dé referentie voor tropische geneeskund­e en gezondheid­szorg in ontwikkeli­ngslanden”, aldus Ledeganck.

Het productieh­uis gaat in 2018 een aantal gepassione­erde onderzoeke­rs en hulpverlen­ers van het instituut volgen en mikt op interesse uit het buitenland. “Met de internatio­nale insteek zal die er sowieso zijn.”

 ?? FOTO POL DE WILDE
 CORELIO ?? Het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskund­e in de Kronenburg­straat in Antwerpen.
FOTO POL DE WILDE CORELIO Het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskund­e in de Kronenburg­straat in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium