Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brand verwoest achterste deel bekend expedities­chip

- JORIS VAN DER AA

Boot van avonturier en nachtclube­igenaar De Rhoodes ingezet voor National Geographic

Een hevige brand heeft zaterdag zware schade aangericht op het bekende expedities­chip Commandant Fourcault. Het achterste deel van het schip, dat onder meer wordt ingezet voor duikexpedi­ties van National Geographic, brandde uit. Niemand raakte gewond.

De Commandant Fourcault is eigendom van de Nederlands­e ondernemer en avonturier Pim De Rhoodes, ook de eigenaar van de Antwerpse nachtclub Café d’Anvers. Het schip ligt aan het Kattendijk­dok, vlak bij het Havenhuis aan het Zaha Hadidplein.

De Commandat Fourcault is een voormalig opleidings­schip van de Hoge Zeevaartsc­hool. Pim De Rhoodes kocht het verkommerd­e schip bijna twintig jaar geleden voor een prikje – hij zou destijds nauwelijks 3 miljoen Belgische frank voor het schip hebben betaald – en vormde het om tot een hypermoder­n duikschip met een helikopter­platform.

De Rhoodes en zijn bedrijf Seatec begeleiden niet alleen duikexpedi­ties voor onder meer National Geographic, het bedrijf is ook gespeciali­seerd in zogenaamde maritieme archeologi­e, waarbij wordt gedoken naar scheepswra­kken. In de buitenland­se media wordt De Rhoodes daarom al eens neergezet als ‘schattenja­ger’. Maar het bedrijf van De Rhoodes was ook betrokken bij onder meer de bergingsop­eratie van de Costa Concordia, het luxueuze cruiseschi­p dat in 2012 kapseisde bij het Toscaanse eiland Giglio. Bij die ramp kwamen 32 mensen om het leven.

Hoe groot de schade op de Commandant Fourcault is, is nog niet helemaal duidelijk. Het vuur brak uit in het compartime­nt achteraan het schip, wellicht in een atelier – onder het helikopter­dek – waar onder meer herstellin­gen worden uitgevoerd. Dat gedeelte brandde volgens de brandweer helemaal uit. De brandweer kon voorkomen dat het vuur zich verder verspreidd­e en dat het schip kapseisde. “Door het bluswater werd het schip ook zwaarder en bestond het gevaar dat het zou kapseizen”, verduideli­jkt Dimi Vercammen van de Antwerpse brandweer.

De brandweerl­ieden hebben ook een hondje gered dat zich aan boord bevond. Vier mensen die op de boot lagen te slapen, konden zichzelf in veiligheid brengen. De eigenaar van het schip was niet bereikbaar voor commentaar.

 ??  ?? FOTO BFM De Commandant Fourcault is eigendom van avonturier Pim Rhoodes, die ook de Antwerpse nachtclub Café d’Anvers bezit. Het schip wordt onder meer ingezet voor duikexpedi­ties van National Geographic en maritieme archeologi­e.
FOTO BFM De Commandant Fourcault is eigendom van avonturier Pim Rhoodes, die ook de Antwerpse nachtclub Café d’Anvers bezit. Het schip wordt onder meer ingezet voor duikexpedi­ties van National Geographic en maritieme archeologi­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium