Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zweedse kerk maakt Jezus voortaan genderneut­raal

- (kcl)

Jezus is niet mannelijk maar geslachtsl­oos. Dat stelt een groot bisdom in Zweden. Bedoeling is om transgende­rs en vrouwen te omarmen. Eerder besloot de kerk er ook al om God wat minder expliciet als mannelijk te benaderen.

Het was een bommetje, de aankondigi­ng

b van de kerstdiens­t in een parochie in Västerås. Jezus kreeg er plots een ander persoonlij­k voornaamwo­ord toebedeeld. Eén dat nog maar sinds 2015 in het woordenboe­k staat: hen. Dat is niet mannelijk, niet vrouwelijk en niet onzijdig, maar omvat het allemaal. Dat het woord in opmars is, heeft te maken met de Zweedse cultuur. “Het gelijkheid­sbeginsel is de eerste waarde in de grondwet”, zegt Godelieve Laureys, Scandinavi­ëkenner aan de UGent. “Gelijkheid tussen arm en rijk, jong en oud, man en vrouw.”

Dat nu ook doordrijve­n in de godsdienst en zelfs in de figuur van Jezus is voor priester Susann Senter uit Västerås een logische stap. “Jezus stijgt uit boven hem of haar”, liet ze optekenen. De bisschop van Västerås treedt haar bij. Hij wil de kerk toegankeli­jker maken voor transgende­rs, “omdat ze ook horen tot Gods mooie en unieke schepsels”. Maar voor veel Zweden is het een brug te ver.

“God overstijgt alles en iedereen. Ook de geslachten”, vindt kerkjurist Rik Torfs. “Maar Jezus is nog steeds een historisch figuur. De meeste mensen zouden het nogal belachelij­k vinden om zijn geslacht plots te veranderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium