Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit boek is mijn reactie op Trump”

Natuurfoto­graaf uit Edegem bezorgd om uitsterven gouden kikker en vuursalama­nder

-

Als kind raakte Guido Sterkendri­es gefascinee­rd door salamander­s in het Rivierenho­f in Deurne. Later fotografee­rde hij de laatste in het wild levende gouden kikkers in Panama. In zijn boek Puur Goud legt hij de link tussen beide iconische amfibieën die met uitsterven bedreigd zijn.

“De Tarzan van de fotografie”,

b zo omschreef een Britse krant ooit de bekende Edegemse natuurfoto­graaf Guido Sterkendri­es (53). Zijn nieuw boek Puur Goud, dat naast adembeneme­nde foto’s ook veel info bevat, was een van de mooiste fotoboeken op de voorbije Boekenbeur­s. Dat Sting, stichter van The Rainforest Foundation Fund, het boek onlangs in ontvangst nam van Bob Verbeeck, CEO van het sport- en mediabedri­jf Golazo, beschouwt Sterkendri­es als een hele eer. Zeker toen Verbeeck hem achteraf wist te vertellen dat Sting het werk van Sterkendri­es al kende. Puur Goud is opgedragen aan Tia Hellebaut. “De enige vrouw die over mij heen kan springen”, zegt de boomlange natuurmens lachend.

“Als kind was ik begaan met de kikkers en salamander­s in het Rivierenho­f in Deurne. Ik zag hoe bij zware regenval de Schijn overstroom­de en het vuile water in de poelen spoelde. De vuursalama­nder die ik in de Ardennen fotografee­rde – met het bekende kleurpatro­on van zwart met gele vlekken – was mijn favoriet.”

Dodelijke schimmel

Tussen 1998 en 2008 nam Sterkendri­es in Panama foto’s van de met uitsterven bedreigde giftige gouden kikkers. “Ik heb er anderhalf jaar gewoond en ontdekte er in een canyon de laatste in het wild levende kolonie. Die plaats houd ik strikt geheim. De gouden kikker is slachtoffe­r van een dodelijke schimmel, afkomstig van klauwkikke­rs. Omdat er goud werd ontdekt in hun leefgebied in Panama, de enige plaats ter wereld waar deze prachtige dieren leven of leefden, worden hun biotopen in sneltempo gekapt door Canadese multinatio­nals die goud delven, ten koste van de inheemse bevolking. Daarbij wordt kwik gebruikt, dat het water vergiftigt.”

Gelijkenis­sen met Europa

Toen Donald Trump president van de Verenigde Staten werd en maatregele­n om het milieu te beschermen schrapte, besefte Sterkendri­es dat hij snel werk moest maken van zijn boek Puur

Goud. “Ineens zag ik de gelijkenis­sen tussen de Amerikaans­e gouden kikkers en onze Europese vuursalama­nder, die door een andere dodelijke schimmel bedreigd wordt. Ik nam contact met een Duitse herpetoloo­g (reptielen- en amfibieëne­xpert, red.) van de universite­it van Trier die bevestigde dat de schimmel vooral in Nederland en België de vuursalama­nder bedreigt, maar dat een uitbreidin­g naar heel Europa wordt verwacht. Het is niet alleen die schimmel, maar ook de biotoop die verdwijnt en de klimaatver­andering die voelbaar is. Vuursalama­nders hebben maar een korte periode om te paren. Hoe kleiner de populatie, hoe kleiner de genetische diversitei­t, wat ze nog kwetsbaard­er maakt.”

“Ik weet het: er zijn biologen die poneren dat het uitsterven van soorten er altijd geweest is. Dat klopt, maar niet aan dit tempo. Vroeger stierf elke 147 jaar een soort uit, nu elke drie uur.”

Het verhaal van de gouden kikker en de vuursalama­nder is metaforisc­h voor de vernietigi­ng van de natuur wereldwijd door de mens. “Die Duitse herpetoloo­g raadde me aan om informatie over de bedreigde positie van de vuursalama­nder te verspreide­n, om de mensen bewust te maken van het probleem. Vijvertjes aanleggen, respect voor het water, dode salamander­s rapportere­n: allemaal dingen die je kan doen.”

KRISTIN MATTHYSSEN

Puur Goud, Guido Sterkendri­es, 196p, 49,95 euro, www.battle4lif­e.eu

GUIDO STERKENDRI­ES Natuurfoto­graaf ‘‘Vroeger stierf elke 147 jaar een diersoort uit, nu elke drie uur.’’

 ??  ?? De vuursalama­nder die Sterkendri­es in de Ardennen fotografee­rde.
De vuursalama­nder die Sterkendri­es in de Ardennen fotografee­rde.
 ??  ?? Twee gouden kikkers op de cover van Puur
Goud.
FOTO'S GUIDO STERKENDRI­ES
Twee gouden kikkers op de cover van Puur Goud. FOTO'S GUIDO STERKENDRI­ES
 ??  ?? FOTO LUC JANSSENS Fotograaf Guido Sterkendri­es, die ‘de Tarzan van de fotografie’ als bijnaam heeft.
FOTO LUC JANSSENS Fotograaf Guido Sterkendri­es, die ‘de Tarzan van de fotografie’ als bijnaam heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium