Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De dag dat mensen monsters worden”

Verkoopste­rs klappen uit de biecht over start koopjesper­iode

- CHRIS SNICK

EXVERKOOPS­TER H&M ‘‘De vrouwen zijn het ergst. De mannenafde­ling ligt er doorgaans proper bij. Bij de vrouwen is het een stort.’’

Vandaag start de hel voor verkoopste­rs, ook gekend onder het woord ‘solden’. Een dag vol chaos, in het rond gegooide kledij én een zak vol gemene trucs om toch maar zo veel mogelijk korting te versieren. “Vooral de wintersold­en brengen bij sommige mensen het slechtste naar boven.”

Vraag aan een verkoopste­r in een drukke winkelstra­at of vandaag een plezante werkdag wordt, en de neus gaat spontaan naar boven. “Chaos en wanorde, dat wordt het”, klinkt het in de Zara. “Alles wordt in het rond gegooid. Je hebt zelfs geen tijd om het op te ruimen. Het haalt ook amper iets uit. Terwijl je aan het opplooien bent, gooien ze het opnieuw overhoop.”

En met “ze”, bedoelen ze vooral de vrouwelijk­e klanten. “Dat zijn de ergste”, vertelt een vroegere verkoopste­r bij H&M. “De mannenafde­ling ligt er doorgaans proper bij. Bij de vrouwen is het een stort.” “Mannen hangen alles zelf terug”, zegt ook een verkoop- ster bij JBC. “Die hebben een zekere discipline. Vrouwen? Die gooien het ergens. Op een tafel. Of gewoon in het pashok.”

Maar dat is niet wat verkoopste­rs het meest stoort. Wel de manier waarop mensen het onderste uit de kan proberen te halen en hen om de tuin proberen te leiden. “Sommige mensen denken dat we echt dom zijn”, zegt het H&M-meisje. “Ze geven je een winterjas die normaal 49,99 euro kost met daarop een rode sticker van 1 euro die ze van een ander stuk hebben gepulkt. Als je ze erop wijst, weten ze van niets. Denken die nu echt dat we daarin trappen?”

Blijkbaar wel. Want het is een truc die in elke winkel toegepast wordt. “Er zijn er altijd die het proberen. Ze trekken een etiket van een riem en hangen het op een blouse”, zegt een Mango-verkoopste­r. “Terwijl het niets uithaalt, aan de kassa scannen we toch altijd de juiste prijs.”

Verstoppen

Nog een klassieker is het vooraf passen én verstoppen van kledij. Kwestie van dat shirt in maatje small te ‘reserveren’ voordat iemand anders ermee aan de haal kan gaan. “De dagen voor de solden vind je in alle uithoeken van de winkel kledij die daar niet thuishoort”, zegt een verkoopste­r bij Esprit. “De nieuwe collectie is een populaire plaats om iets in de rekken te ‘verstoppen’.

Want wie enkel uit is op koopjes, zal het daar niet komen zoeken. Maar het is vergeefse moeite. We ruimen elke avond op en hangen alles mooi terug. Haha.”

“Onder de tafels, dat is ook een populaire plek om iets weg te moffelen voor later”, zegt een verkoopste­r bij Mango. “Klanten zijn nu eenmaal creatief als het gaat over ‘reserveren’. Er zijn er ook die enkele dagen vooraf hun favoriete stuk al kopen. Op soldendag komen ze dan zeggen dat het niet past en willen ze hun centen terug. Om een half uur later hetzelfde

stuk opnieuw te proberen kopen tegen vijftig procent korting. Maar zo werkt het niet. Dat aanvaarden we niet.”

“Bij ons leidt zoiets vaak tot discussies”, zegt een verkoopste­r bij Desigual. “Je kan ertegen ingaan. Maar dan zeggen ze dat ze als klant het recht hebben om dat stuk opnieuw te kopen. Eerlijk, ik zou dat allemaal niet durven. Ik snap ook niet hoe mensen zich zo kunnen laten beïnvloede­n door die solden. Ze geven op zo’n dag nog liever 200 euro uit aan kledij mét korting, dan dat ze op diezelfde dag maar 50 euro uitgeven aan iets zonder korting. Wie begrijpt dat nu? Och, ik haat de solden.”

Ruzie voor parkeerple­kje

“Ze brengen al eens het jachtinsti­nct naar boven”, luidt het nog bij SKM. “Soms letterlijk. Op de parking plaatsen wij parkeerwac­hters voor de volkstoelo­op én omdat er al eens ruzie is over een parkeerple­kje. In de winkel moesten we ook al tussenbeid­e komen omdat twee mensen net hetzelfde stuk te pakken hadden. Gelukkig gebeurt zoiets niet vaak. Maar als het voorvalt, is het vaker tijdens de wintersold­en. Dan kun je duurdere stukken, zoals dikke jassen, scoren voor mooie prijzen. Dat maakt wel wat los bij mensen.”

De H&M-verkoopste­r is redelijk kordaat: “Mensen zijn monsters als het gaat over geld. Hoe meer korting, hoe beter. Enkel daarom draait het. Er zijn er die 50 procent krijgen en dan toch nog op zoek gaan naar een losse draad in die jas, om nog eens 10 procent extra te eisen.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium