Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Michel laat van zich horen na Soedan-rel

-

Met een uitgebreid bericht op zijn Facebookpa­gina laat premier Charles Michel (MR) van zich horen, na een tijd van radiostilt­e in de nasleep van de Soedanrel. Daarbij kwam staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) in opspraak.

“Het terugkeerb­eleid naar Soedan

b is een gevoelig thema dat nuance vereist”, aldus de premier, waarbij hij “de karikature­n en simplismen in alle richtingen” aanklaagt. Michel noemt niemand bij naam, maar neemt de verdedigin­g van het terugkeerb­eleid op zich, dat hij “humaan” noemt. Hij verwijst ook naar landen zoals Noorwegen en Frankrijk, die eveneens de veelbespro­ken identifica­tiemissies organisere­n met het Soedanese regime.

Broers Dardenne

Het bericht kwam kort na de publicatie van een opiniestuk van de Waalse filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne, eerder op de dag. Daarin wendden ze zich tot Michel, aan wie ze vragen om Francken te ontslaan.

Ook sp.a-boegbeeld Louis Tobback mengt zich in de discussie rond Soedan. “Maak van Francken geen zondebok”, klinkt het vandaag in weekblad Knack. Tobback wijst naar “de hele regering, alle ministers, en ook alle parlements­leden van de meerderhei­d die gewoon hebben laten begaan” bij de identifica­tiemissie van het regime van Soedan. (tvb)

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium