Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen steun voor aanval op wet-Major

- (pvb)

Een liberaal wetsvoorst­el om de havenarbei­d te beperken tot de behandelin­g van schepen, komt er niet. Twee maanden na de aankondigi­ng wil niemand het op de agenda van de Kamer plaatsen.

Eind oktober dreigden de vakbonden ermee de haven plat te leggen. Onverwacht had het Leuvense Open Vld-Kamerlid Patricia Ceysens een voorstel ingediend om de bestaande wet-Major – de wet die de havenarbei­d regelt – drastisch te beperken. Ceysens kreeg daarbij ook de handtekeni­ng van haar partijgeno­ot Egbert Lachaert. Vanuit de N-VA klonk het dat die partij het voorstel ‘inhoudelij­k steunde’. CD&V kantte zich bij monde van minister Kris Peeters resoluut tegen de tekst. Die had dan ook de voorbije jaren de grootste moeite gedaan om een Europees offensief tegen de wet-Major af te slaan.

Nadien werd het oorverdove­nd stil rond het voorstel-Ceysens. “Logisch”, aldus het Antwerpse N-VA-Kamerlid Johan Klaps. “Wij hebben altijd gezegd dat we op het vlak van logistieke arbeid in de haven achter een aanpassing staan van de wet-Major, maar we stelden van meetaf dat we het voorstel van Patricia Ceysens niet zouden onderteken­en. Dit was een eenmansini­tiatief, zeker geen voorstel van de meerderhei­d. Het maakte dan ook geen schijn van kans. Wij moeten het sociaal overleg een kans geven. Het voorstel van Ceysens is dus niet eens geagendeer­d om besproken te worden.”

Op zijn beurt onderstree­pte havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) in de Antwerpse gemeentera­ad dat de wet-Major wel degelijk een aantal trafieken heeft gekost en dat er veranderin­gen nodig zijn qua logistieke arbeid. “Maar dat moet via sociaal overleg. Zeker niet via een wetsvoorst­el”.

Dat herhaalde ook minister Peeters in de laatste Kamerzitti­ng van 2017. “Parlements­leden mogen initiatiev­en nemen, maar dit zorgde voor commotie bij de sociale partners, die zelfs dreigden met stakingen. Het verleden heeft aangetoond dat via sociaal overleg de beste resultaten worden geboekt.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Ook de meerderhei­d verkiest sociaal overleg.
FOTO JORIS HERREGODS Ook de meerderhei­d verkiest sociaal overleg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium