Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw veel schade na tweede brand in één maand

Rijhuis weer onbewoonba­ar, ook buren moeten verhuizen

- BRITT PEETERS

In een woning in de Prins Boudewijns­traat in Burcht (Zwijndrech­t) is dinsdag brand ontstaan. Exact een maand geleden werd de woning al tijdelijk onbewoonba­ar verklaard na een eerdere brand.

Op 2 december 2017 kreeg het rijhuis te maken met een hevige brand, die ontstond in de keuken. De bewoners konden toen op tijd het huis verlaten, maar liepen wel een rookvergif­tiging op. De woning werd tijdelijk onbewoonba­ar verklaard en ook bij de buren was er beperkte schade.

De bewoners schakelden een firma in om te starten met de opkuiswerk­en. Helaas sloeg het noodlot gisteren, exact een maand na het eerste incident, opnieuw toe. Tijdens de opkuiswerk­en ontstond alweer een brand, vermoedeli­jk door een steekvlam in de elektricit­eitskast. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar kon niet verhindere­n dat er weer heel wat schade was. Afgelopen maand werd met een bouwdroger al het vocht uit de muren gehaald, die werken kunnen nu van voor af aan beginnen.

Ook de buren hebben opnieuw pech, en ondervinde­n nu meer schade dan de eerste keer. “Ik heb na de vorige brand drie weken bij mijn moeder gewoond omdat de stank niet leefbaar was”, vertelt buurvrouw Annelies Decante. “Ik was net een week terug thuis. De stank hing er nog, maar het was weer bewoonbaar. En nu kan ik alweer vertrekken. Dikke miserie is het.”

Annelies heeft waterschad­e in haar keuken en haar hele huis is opnieuw onleefbaar vanwege de stank.

Bovendien viel de straat aan de kant van de oneven nummers na het uitbreken van de brand en het ontploffen van de elektricit­eitskast tijdelijk zonder stroom. Een herstellin­gsploeg van Eandis kon na enkele uren het euvel herstellen.

Rookmelder

Voorlopig trekt Annelies dus terug naar het huis van haar moeder, voor onbepaalde duur. “Donderdag komt er een expert langs om de schade op te meten. Hoelang ik deze keer elders moet gaan wonen, weet ik nog niet. Laten we hopen dat het van korte duur is. Een tweede keer is er gewoon te veel aan.”

Dit keer hoorde Annelies de rookmelder, dat was vorige keer niet het geval. “Na het horen van het brandalarm kon ik alweer in pyjama de straat op. Gelukkig was het dit keer ’s ochtends en niet ’s nachts. Het blijft onaangenaa­m, zo’n dingen wennen niet.”

De eigenaars van de woning waar de brand is ontstaan, zouden momenteel in een appartemen­t in Antwerpen verblijven. Ook zij zullen dus langer dan gepland moeten wegblijven.

 ?? FOTO BFM ?? Exact een maand na de eerste brand op 2 december, brak gisteren opnieuw brand uit in een rijhuis in de Prins Boudewijns­traat.
FOTO BFM Exact een maand na de eerste brand op 2 december, brak gisteren opnieuw brand uit in een rijhuis in de Prins Boudewijns­traat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium