Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De multimiljo­nair die zijn belastingb­rief vergat in te vullen

Luxewagens, een privéjet, een helikopter en een kasteel, maar elf jaar geen cent belastinge­n betaald

- PIETER HUYBERECHT­S

Zich verplaatse­n deed zakenman en wereldburg­er Ben S. (53) jarenlang in een Aston Martin of een Porsche Panamera. Voor buitenland­se tripjes nam hij zijn Agustaheli­kopter, de privéjet of zijn jacht. Grote sier, met dank aan de miljoenen op de bankrekeni­ng. Eén dingetje vergat de multimiljo­nair uit Zandhoven: het invullen van de jaarlijkse belastingb­rief. De rechter heeft hem nu veroordeel­d tot zes maanden met uitstel, al volgt ongetwijfe­ld ook een gepeperde rekening van de fiscus. Uitleg van zijn advocaat: “Hij was zwaar ziek en slordig met zijn administra­tie.”

Dat hij zijn zaakjes goed voor mekaar had. Dat herinneren

b ze zich nog bij CD&V in Mol, waar Ben S. (53) het rond de eeuwwissel­ing tot ondervoorz­itter schopte. Ambitieus man. En op oude foto’s altijd strak in het pak. Toch kreeg zijn politieke carrière geen vervolg. Zijn echte ambitie, zegt een insider, was om schatrijk te worden met zijn kennis als jurist en economist die hij had opgedaan in de Verenigde Staten, waar hij het levenslich­t zag.

Dat lukte bijzonder aardig, gaf Ben S. in zijn politiever­horen zelf toe. In enkele jaren tijd vergaarde hij 12 miljoen euro met de (ver)koop van fondsen. Wat leidde tot een op het eerste gezicht onontwarba­ar kluwen aan vennootsch­appen in Luxemburg, het Isle of Man en Zwitserlan­d. De sky werd the limit, de lokale politiek al snel iets uit een ver verleden.

Te land, ter zee en in de lucht

Al die rijkdom schreeuwde om een passende levensstij­l. Via zijn vennootsch­appen leasede de succesvoll­e zakenman luxewagens, van een Porsche Carrera, een Porsche Cayenne tot een Aston Martin en een Lexus. Om zijn buitenland­se tripjes te vergemakke­lijken, kocht hij een jacht (een Carrara Amer 86), een eigen helikopter, een Agusta A-109c én een eigen privéjet ter waarde van 2,3 miljoen euro.

Maar, zegt zijn advocaat John Maes, de zakenman kon die luxeartike­len kopen omdat de aankooppri­js stevig daalde tijdens de bankencris­is. “En als hij zijn vliegtuigj­e niet zelf gebruikte, werd het permanent verhuurd.”

Toch bleef Ben S. een grote honger naar luxe te etaleren. Er kwam een kasteel in De Pinte bij, een huurappart­ement in Knokke en een villa in Zandvoorde. En in de polosport toonde hij zich naast een begenadigd paardrijde­r ook een wilde weldoener die liefst 1 miljoen euro uitdeelde, zo leert het onderzoek.

“Te ziek en te slordig”

En toch bleef zijn flamboyant­e levenswand­el in België onder de radar. Begin 2010 kwam Ben S. veeleer toevallig, na een tip van Duitse speurders, in het vizier van het Antwerpse gerecht. Onderzoek bracht aan het licht dat hij maar liefst elf jaar geen eurocent personenbe­lasting had betaald. Tussen 2000 en 2005 en van 2008 tot 2012 vulde hij niets in, ondanks de miljoenen euro’s die hij opstreek. Ben S. verschuild­e zich achter een scheiding en het feit dat hij jarenlang niet in ons land gewoond zou hebben. “Klopt niet”, oordeelt de rechtbank in een recent vonnis. “Zijn gezin was jarenlang in Mol-Postel gevestigd en zijn beide kinderen liepen er school.”

“De rechter oordeelt echter toch dat hij enkel tussen 2010 en 2012 zijn personenbe­lasting niet heeft ingevuld”, zegt zijn advocaat. “Iets wat hij zelf ook toegeeft.” Volgens Maes kampte zijn cliënt destijds met zware gezondheid­sproblemen waardoor het keurig bijhouden van zijn administra­tie de minste van zijn zorgen was.

Woensdag kreeg Ben S. een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van zes maanden opgelegd, veel minder dan de geëiste drie jaar effectief. De schriftver­valsing en andere witwasprak­tijken achtte de rechtbank niet bewezen. De boete voor die jarenlange belastingo­ntduiking? Een peulenschi­l van 8.000 euro. Al lijkt de kans niet ondenkbaar dat na de rechtbank nu ook de fiscus eerstdaags zal aankloppen aan de deur van zijn villa in Zandvoorde. Of in het Zwitserse dorp ten zuiden van Zürich, waar Ben S. de laatste jaren steevast vertoeft. Met de vriendelij­ke vraag de boekhoudin­g eens rustig samen door te nemen.

 ??  ?? Ben S. uit Zandhoven.
FOTO RR
FOTO PHOTO NEWS
FOTO RR
Ben S. uit Zandhoven. FOTO RR FOTO PHOTO NEWS FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium