Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf jaar cel voor dreigen met aanslag

IS-strijder uit Antwerpen krijgt maximumstr­af

-

Een man die opgroeide in Antwerpen, maar intussen in Syrië verblijft en lid is van IS, is veroordeel­d tot vijf jaar effectief, de maximumstr­af. In een audioboods­chap dreigde hij met aanslagen in ons land.

De jihadexper­t Montasser AIDe’emeh kreeg ruim twee jaar geleden een geluidsopn­ame in handen met de stem van Abdellah Nouamane. De man die zijn jeugd op het Kiel had doorgebrac­ht, was geradicali­seerd en lid geworden van terreurgro­ep IS. In Syrië had hij de strijdersn­aam Abu Jihad AlBelgiki aangenomen. “In de boodschap was te horen dat er aanslagen zouden volgen in onder meer ons land”, zei federaal procureur Jan Kerkhofs. “Alles zou in de lucht vliegen, scholen en ziekenhuiz­en zouden worden aangevalle­n en vrouwen en kinderen zouden niet gespaard worden. Het was duidelijk dat hij angst en paniek wou zaaien.”

De audioboods­chap werd verstuurd via een Amerikaans nummer dat toebehoord­e aan Abdelmalek Boutaliss uit Kortrijk, een man die gekend stond om het ronselen van jongeren. De twee mannen daagden niet op voor hun proces. Abdellah zou nog steeds in Syrië verblijven en Abdelmalek is mogelijk omgekomen bij een aanslag. Omdat daar geen zekerheid over is, werd ook hij gedagvaard. De twee mannen kregen de maximumstr­af: vijf jaar. De rechter sprak ook de onmiddelli­jke aanhouding uit. Dat betekent dat ze meteen worden opgepakt als ze terugreize­n naar Europa.

 ?? FOTO RR ?? Abdellah Nouamane. Hij daagde niet op voor zijn proces.
FOTO RR Abdellah Nouamane. Hij daagde niet op voor zijn proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium