Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Privé voert strijd tegen roken op, maar overheid blijft achter

Kom op tegen Kanker vindt sigaretten in België te goedkoop en wil neutrale verpakking

- CHRISTOF WILLOCX

Winkelkete­n Kruidvat stopt met de verkoop van sigaretten. Vanaf 1 september is roken op school verboden. En ziekenhuiz­en willen geen rokers meer voor hun inkom.

Verscheide­ne privébedri­jven treden steeds strenger op tegen de tabaksindu­strie. Eind vorig jaar beslisten de banken BNP Paribas Fortis en ABN Amro en verzekeraa­r AXA dat ze geen zaken meer zouden doen met bedrijven uit de tabakssect­or.

En nu kondigt winkelkete­n Kruidvat aan dat het tegen eind dit jaar in twee derde van haar winkels geen tabaksprod­ucten meer zal verkopen. Tegen eind 2019 zal Kruidvat in geen enkele winkel nog tabak verkopen.

“Wij willen met onze producten de klanten zo goed mogelijk helpen met hun gezondheid. De verkoop van tabak sluit daar niet bij aan”, zegt Gerard van Breen, algemeen directeur van Kruidvat.

Ook de Vlaamse overheid voert de strijd tegen roken op. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verbiedt roken vanaf 1 september in alle scholen, inclusief het hoger onderwijs, zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 uur. Tot nu toe was roken op Vlaamse scholen enkel verboden tijdens de schooluren. Binnenkort mag het nooit meer, dus ook niet tijdens het ouderconta­ct of op een opendeurda­g.

Prijs fors optrekken

“De trend van antirookma­atregelen is niet meer te stoppen”, zegt Suzanne Gabriëls, tabacoloog van Kom op tegen Kanker. “Helaas heeft de federale overheid geen ambitieus antirookpl­an. Ze weigert om de prijs van sigaretten fors op te trekken. Sigaretten zijn in België nog steeds relatief goedkoop. In Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn ze duurder.”

De achterstan­d op de buurlanden wordt ook steeds groter. “In Frankrijk stijgt de prijs van een pakje sigaretten in maart 2018 met 50 eurocent”, zegt Charlotte Van Dyck, woordvoers­ter van Kom op tegen Kanker. “Tegen eind 2020 kost een gemiddeld pakje sigaretten in Frankrijk 10 euro.” In België is dat vandaag 5 tot 6 euro.

Niet cool zonder logo

Volgens Gabriëls schiet de federale regering in het antirookbe­leid nog op meer vlakken tekort. “In het regeerakko­ord staat dat de regering werk zal maken van een neutraal pakje, zonder

kleuren en logo’s die de aandacht trekken. De namen van de sigaretten­merken zouden dan in uniforme lettertype­n op de verpakking­en staan. Maar dat akkoord blijft dode letter. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië hebben de neutrale verpakking wel al ingevoerd. Internatio­naal onderzoek heeft uitgewezen dat veel jongeren zulke neutrale pakjes niet cool en sexy vinden, waardoor ze minder snel beginnen met roken.”

Federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze voorstande­r is van een neutrale sigaretten­verpakking. “Maar we laten eerst een analyse uitvoeren van de effecten van de neutrale pakjes in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk”,

fancy

zegt De Block.

Niet meer aan inkom ziekenhuis

Intussen proberen ziekenhuiz­en in Nederland niet alleen hun gebouwen, maar ook de ruimte voor de inkom rookvrij te maken. Veel Vlaamse ziekenhuiz­en verbieden het roken voor de ingang ook, maar dat verbod wordt vaak niet nageleefd.

“We hebben wel rookhutten in onze ziekenhuiz­en, maar voor de inkom roken mag niet”, zegt Renée Willems, woordvoers­ter van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). “Het gebeurt nochtans wel. Maar we kunnen niet naast elke roker een politieage­nt zetten.”

Het Algemeen Ziekenhuis Turnhout gaat wel extra maatregele­n nemen om rokers voor de ingang te bannen. “We gaan nog meer rookverbod­stekens aanbrengen op de weg naar de ingang”, zegt directeur Jo Leysen. “Er komt dit voorjaar ook een rookparaso­l op het Middenplei­n, zodat rokers niet meer op het terras van de cafetaria moeten roken. We hopen de rokers zo meer weg te halen voor de ingang van ons ziekenhuis.”

Maar het is niet gemakkelij­k, zegt Leysen. “Als we ze op hun rookgedrag voor de inkom aanspreken, reageren ze soms agressief. Ze overtreden met hun rookgedrag wel onze regels, maar ik heb niet de bevoegdhei­d om hen boetes te geven zoals de politie.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een neutrale sigaretten­verpakking uit het Verenigd Koninkrijk. Kom op tegen Kanker wil dat ook in ons land.
FOTO RR Een neutrale sigaretten­verpakking uit het Verenigd Koninkrijk. Kom op tegen Kanker wil dat ook in ons land.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium