Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een idioot omringd door clowns”

Vernietige­nd boek over Witte Huis jaagt Trump en gevolg de gordijnen in

-

Hallucinan­t. Dat is het beeld dat wordt geschetst van president Trump en zijn entourage in het boek ‘Onbekwaam’, ‘ongeïntere­sseerd’, ‘egocentris­ch’ zijn de sleutelwoo­rden. Trump heeft van het Witte Huis een poppenkast gemaakt. Gisteren probeerden de advocaten van de president te voorkomen dat het boek zou verschijne­n.

“Het is erger dan je denkt. Een idioot omringd door clowns. Trump leest niets. Niet eens een memo van een pagina, noch samenvatti­ngen van beleidsbes­lissingen. Niets. Halverwege ontmoeting­en met wereldleid­ers staat hij op omdat hij zich verveelt.” Zo staat in een mail van een anonieme Witte Huis-medewerker. Het is maar een ontluister­end citaat uit het boek

van Michael Wolff. Dat had gisteren moeten verschijne­n, maar zowat alle Amerikaans­e kranten hadden er al een exemplaar van in handen.

In het boek wordt Trump meestal getypeerd als onbekwaam, gek of dom. In sommige gevallen ook als de drie samen. Maar de verwijten zijn wederzijds. Trump noemde zijn adviseur Kellyanne Conway een “huilebalk”, Bannon “ontrouw en haveloos”, schoonzoon Jared Kushner een “dweil” en zijn voormalige stafchef Reince Priebus “zwak en klein”.

Fury

the

record

off

Fire and

Het enige wat Trump echt interessee­rt is zijn ego, klinkt het. Daar was het hem ook om te doen toen hij zich kandidaat stelde voor het presidents­chap: niet om te winnen, maar om de bekendste mens ter wereld te worden voor wie alle deuren opengaan. Bannon haalt om dat te onderlijne­n een anekdote aan. Toen iemand bij Fox News hem

vroeg wat Trump toch in Rusland was verloren, antwoordde hij: “Meestal ging hij naar Rusland met het idee Poetin te ontNiet moeten. Maar Poetin gaf geen zak om Trump. Dus bleef hij maar proberen.” Bannon laat tussen de lijnen verstaan dat Trump niet geschikt is voor zijn taak.

Bannon hakt ook in op de entourage en de familie van de president. Vooral Donald Trump Jr. en schoonzoon Jahred Kushner krij- gen de volle laag. Die hadden in juni 2016 een ontmoeting met Russen die bereid waren bezwarend materiaal over Hillary Clinton te leveren. Omdat die ontmoeting zonder advocaten gebeurde en de FBI niet werd ingelicht, noemt Bannon dat “onpatriott­isch” en “verraad”. Zware woorden, die in het onderzoek naar Russiagate nog kunnen nazinderen. Zeker omdat Bannon erbij zegt dat “de kans zero is” dat Donald Jr. de delegatie niet voorstelde aan zijn vader. Bannon twijfelt er niet aan dat de waarheid – dat er via Russiagate geld werd witgewasse­n – in de onderzoeks­commissie aan het licht zal komen. “Ze gaan Don Jr. als een zachtgekoo­kt eitje kraken op nationale televisie.”

Terwijl het Witte Huis vooral op het boek in het algemeen reageerde als “gore tabloidfic­tie”, probeerde Trump Bannon te raken. Niet alleen door te zeggen dat hij “zijn verstand verloren is”. “Steve doet alsof hij in oorlog is met de media, maar hij bracht zijn tijd in het Witte Huis door met het lekken van valse informatie om zich belangrijk­er te maken dan hij was. Het is het enige wat hij goed doet. Steve had zelden een privéontmo­eting met mij en doet enkel alsof hij invloed had om mensen te helpen een verzonnen boek te schrijven.” De advocaten van Trump willen Bannon aanklagen voor laster en eisten gisteren dat de auteur en de uitgever zouden afzien van publicatie, verschijni­ng en verspreidi­ng van het boek.

Auteur Michael Wolff (64) zegt “gerust te zijn in de zaak”. Politiek is nochtans niet bepaald de expertise van de columnist van Fair, New York Magazine

The Guardian,

The Washington Post,

Vanity

en soms media wel. In die hoedanighe­id wurmde hij zich na de inaugurati­e het Witte Huis binnen, waar hij, zoals hij zelf stelt, gebruikmaa­kte van “de onervarenh­eid” van zijn gesprekspa­rtners tijdens zowat 200 interviews. In werd gisteren gesteld dat Wolff anekdotes weleens verzint in plaats van ze te reconstrue­ren.

ook bijzonder kritisch voor Trump, duidde Wolff als een provocateu­r en een media-polemist.

The New York Times

Meester-provocateu­r, zo omschrijft Steve Bannon, de belangrijk­ste bron van het boek, zich het liefst. Hij weet als geen ander dat Trump hypergevoe­lig is aan aanvallen op zijn persoon en op zijn kinderen. Donald Jr. een “verrader” en Ivanka “oerdom” noemen, is een garantie op slaande ruzie. De voorbije weken had Bannon de president al geregeld gejend. door hem persoonlij­k aan te vallen maar door, zoals in een interview met familieled­en op de korrel te nemen. Toen kon Trumps entourage hem volgens nog overhalen niet te reageren om Bannon geen extra aandacht te geven.

Sinds het ontslag van Bannon als Chef Strategie en Senior Advisor half augustus, hadden de twee nog geregeld contact. Tenslotte was het de oerconserv­atieve, ultranatio­nalistisch­e achterban van Bannon die Trump de verkiezing­en had doen winnen. Die achterban is ook wat er nog rest aan steun voor de president. Het wordt nu uitkijken wie de grootste impact op die kiezers heeft, Bannon of Trump. Dit jaar kan bij tussentijd­se verkiezing­en voor het Congres de Republikei­nse meerderhei­d bevestigd of gekraakt worden. En Bannon heeft al eerder laten weten dat dat het moment is waarop hij zal afrekenen met het politieke establishm­ent in Washington. Die oorlog lijkt losgebarst­en.

Vanity Fair,

The New

York

Times

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium