Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een loonlasten­verlaging voor horeca blijft ons doel”

-

Woordvoerd­er Horeca Vlaanderen geen slechte maatregel, nu alles duidelijk werd gesteld.” Enkele voordelen kwamen toen wel uit de bus, zoals de goedkopere overuren en flexijobre­geling. “Die maatregele­n waren noodzakeli­jk en nuttig”, zegt Budts. “Maar in een brasserie waar tien mensen voltijds werken, blijven de eerste 38 uren per week gewoon aan de volle pot te betalen, daar knelt het schoentje nog steeds. Voor ons blijft loonlasten­verlaginge­n voor vast personeel het belangrijk­ste doel.”

Toch blijft het voor veel mensen een droom, de cijfertjes houden hen niet tegen. “Het is natuurlijk een aantrekkel­ijk beroep, het aantal nieuwe zaken neemt niet af”, gaat Budts verder. “Maar een op de twee starters is binnen de vijf jaar failliet. Wij geven hen opleidinge­n om de financiële kant beter aan te pakken, want die moet echt beter. Maar de politiek moet de economisch­e situatie ook aanpakken.”

Dat brengt ook veranderin­gen met zich mee. “Uitbaters gaan zich aanpassen door enkel op specifieke tijdstippe­n open te zijn of zich in een bepaald product te specialise­ren. Op zich niets mis mee, maar ook de traditione­le bistro moet nog bestaansre­cht hebben. We promoten terecht onze keuken in het buitenland, maar dan moeten we die wel in ere houden.”

ANDREAS ROTTY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium