Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze nemen de vrijheid van oudere bewoners af”

Afschaffin­g bus 31 slechte zaak voor omwonenden Collegelaa­n

-

Op 8 januari rijdt bus 31 voor de laatste keer haar route tussen het Koningin Astridplei­n en Silsburg. Tram 24, die vanaf volgende week opnieuw zijn volledige traject rijdt, moet als vervanging dienen. Een ideale oplossing is dat niet, vinden veel pendelaars.

Vanaf volgende maandag worden de haltes van bus 31 niet meer bediend, waardoor veel reizigers een extra afstand moeten afleggen naar een andere bus- of tramhalte om toch nog op hun bestemming te geraken. Zo worden de vooral oudere bewoners van de Collegelaa­n in Borgerhout enorm getroffen door deze regeling. “De bus moet blijven”, zegt Buurtbewon­er Ludo Hoyberghs (56) kordaat. “Ik woon hier wat verder in de straat, waardoor we nu niet lang moeten wandelen naar een halte. Dit zal veranderen wanneer we tram 24 moeten nemen. Voor gehandicap­ten of mensen die slecht ter been zijn is dit allesbehal­ve een goede zaak.”

Uw krant nam de proef op de som. Na het traject gewandeld te hebben, bleek een wandeling van de halte in de Collegelaa­n naar de dichtstbij­zijnde stop van tram 24 tien minuten te duren.

“Mijn buurvrouw loopt met een rollator. Voor haar is het is quasi onmogelijk om die extra afstand regelmatig af te leggen. Door bus 31 af te schaffen, nemen ze de vrijheid van de oudere buurtbewon­ers weg”, zegt een pendelaar van bus 31.

In de buurt wonen veel gezinnen met jonge kinderen. “Het is niet vanzelfspr­ekend om met een buggy het openbaar vervoer te nemen. De halte in de Collegelaa­n is dicht bij mijn huis, maar vanaf volgende week ben ik wel verplicht de tram te nemen. Gemakkelij­k is dat zeker niet”, zegt Elire Haxaiu (31). Dat beaamt ook Ludek Huyze (38), die regelmatig bus 31 neemt met zijn gezin. “De halte van tram 24 is hier maar om de hoek, maar toch is die extra afstand echt onhandig met twee jonge kinderen aan je hand.”

Aan de haltes in en rond de Collegelaa­n hangen al enige tijd posters van Groen, die buurtbewon­ers aansporen om de petitie tegen de afschaffin­g van bus 31 te tekenen.

Uw krant probeerde gisteren een reactie te krijgen bij De Lijn, maar daar kon men omwille van praktische redenen niet reageren. Liefhebber­s van budgetboek­en en jaarrekeni­ngen (van de stad Antwerpen) kunnen al deze informatie nu raadplegen via een vernieuwe website. Dit alles in het kader van openbaarhe­id van bestuur.

Via https://budget.antwerpen.be kunnen burgers deze info raadplegen en opzoeken. Het gaat om het meerjarenp­lan, de aanpassing van het meerjarenp­lan, het budget, de budgetwijz­iging en de jaarrekeni­ng. Vanuit drie dynamische invalshoek­en, beleidsdoe­lstellinge­n, beleidsdom­einen en beleidsver­antwoordel­ijken, zijn de respectiev­elijke budgetten, ontvangste­n en uitgaven raadpleegb­aar. Dit past binnen openbaarhe­id van bestuur. “Iedere Antwerpena­ar heeft het recht om te weten wat er met zijn of haar belastingg­eld gebeurt en dit moet op een transparan­te wijze kunnen gebeuren”, zegt Koen Kennis (N-VA), schepen van Financiën.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium