Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Unieke stuks op grote schaal”

Taaltechno­logie en mode gaan hand in hand in collectie van Flora Miranda

-

De Antwerpse modeontwer­pster Flora Miranda omarmt de digitale wereld met haar collectie IT Pieces. Met behulp van taaltechno­logie capteert ze het sentiment op uw Facebookpr­ofiel en vertaalt ze dit naar gepersonal­iseerde Tshirts. Het idee laat de modewereld nadenken over de integratie van technologi­e in mode.

Flora, die Oostenrijk­se roots heeft, zwaaide in 2014 af aan de Antwerpse Modeacadem­ie. De merkwaardi­ge afstudeerc­ollectie – waarbij kleding de materiële vorm van informatie wist aan te nemen – wierp meteen hoge ogen in binnen- en buitenland, en de ontwerpste­r wist verschille­nde awards in de wacht te slepen. Het leek in de sterren geschreven dat ze op dit elan zou verder gaan, zij het in een meer toegankeli­jke vorm. IT Pieces was een feit.

IT Pieces is een collectie T-shirts met daarop songtekste­n die worden gegenereer­d op basis van uw Facebookpr­ofiel. “Onze tool analyseert de teksten van berichten en commentare­n op uw pagina. Vervolgens maakt hij de vertaalsla­g naar bestaande songtekste­n. In dit geval gaat het om teksten van de Finse muzikant Jaakko Eino Kalevi”, legt Flora uit. “Vierhonder­d verschille­nde resultaten zijn mogelijk, wat maakt dat je dus zo goed als altijd een unieke songtekst op je T-shirt krijgt. De eerste reacties zijn positief. De T-shirts zien er eenvoudig uit, maar ze zijn gemaakt van delicaat materiaal. De productie gebeurt in België. Het is geen gadget, maar een draagbaar item, dat ons doet nadenken over de designtech­nologie van de toekomst.”

Toch wil Flora zich niet louter profileren als modetechne­ut. “Hoewel technologi­e mij inspireert, zou ik mijn werk hier niet toe beperken. Ik vind het eerder interessan­t om na te denken over de meer existentië­le vragen. Ik reflecteer wel graag over het toenemende gebruik van technologi­e in mode en mogelijke linken met bijvoorbee­ld nanotechno­logie en virtual reality”, zegt ze.

Hoewel het allemaal nog een beetje ver van ons bed lijkt, weet deze Oostenrijk­se toch grote stappen te zetten. Zo zal ze in januari tijdens de Haute Couture Week in Parijs een nieuwe artistieke collectie presentere­n. Dat doet ze met een show die ze volledig zelf zal organisere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium