Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oudste hulpkas verdwijnt

-

Op 1 januari is de Hulp en Voorzorgsk­as voor Zeevarende­n (HVKZ) officieel opgeheven. Daarmee is de oudste sociale zekerheids­instelling van ons land verdwenen. Voor de drieduizen­d betrokkene­n verandert er niets.

‘Nieuwe koers’, meldde de inmiddels verdwenen website van HVKZ vorige week. “De hulpkas is nu geïntegree­rd in de Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de Hulpkas voor Ziekte- en Invalidite­itsverzeke­ring (HZIV)”, weet Bert Strobbe, de (laatste) leidend ambtenaar van HVKZ, gevestigd aan de Antwerpse Frankrijkl­ei. “Als zeer kleine organisati­e – twintig personeels­leden – met een veelheid aan opdrachten had HVKZ niet de middelen om mee te stappen in de moderniser­ing van de dienstverl­ening.”

Kapitein Marc Nuytemans, gewezen bestuurder van HVKZ, noemt de integratie “een logische stap, zelfs een verbeterin­g”. Voor de zowat 1.300 in Europa residerend­e en onder Belgische vlag varende zeelieden en de zowat 1.700 gepensione­erden (en personen ten laste) verandert er niets aan hun rechten. Iedereen schrifteli­jk verwittigd.

HVKZ werd in 1845 door België in Antwerpen opgericht en was daarmee “de oudste sociale zekerheids­instelling van het land”, weet Bert Strobbe. België poogde toen een eigen koopvaardi­j uit te bouwen, maar het beroep van zeeman was toen écht gevaarlijk. Daarom kwam er een systeem van bijstand, gestijfd door de reders, de zeelui, maar ook door de

werd staat. Tot eind 2017 werd HVKZ paritair beheerd door de reders én zeelui onder toezicht van Sociale Zaken en Werk. Het systeem werd almaar uitgebouwd en na de oorlog 1940-’45 – waarin een derde van de Belgische zeelieden omkwam – kwam daar ook het wachtgeld bij, een vorm van werklooshe­idsgeld.

De loketten aan de Antwerpse Frankrijkl­ei blijven wel verder geopend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium