Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mama doodgescho­ten Antwerpse bodybuilde­r in tranen in rechtbank

Nabestaand­en slachtoffe­r niet tevreden met “erg milde” straf

-

Voor het doodschiet­en van de twintigjar­ige Elias K. uit Hoboken is Tom K., een jongeman uit WestVlaand­eren, veroordeel­d tot vijf jaar effectief. Advocaat Kris Luyckx, die optrad voor de nabestaand­en van Elias, toonde zich erg teleurgest­eld over de volgens hem veel te milde straf.

Het vonnis werd gisteren geveld door de correction­ele rechtbank van Ieper. De zogenaamde fitnessmoo­rd was het gevolg van een uit de hand gelopen drugsdeal in de zomer van 2016. Vier West-Vlaamse twintigers wilden een kilogram cannabis verkopen aan drie mannen uit Antwerpen. Ze hadden mekaar leren kennen via een internetfo­rum. De Antwerpena­ars trokken naar WestVlaand­eren met de bedoeling een ripdeal te plegen: proberen om de drugs mee te nemen zonder te betalen. Ze hadden daarvoor vals geld meegenomen.

Het Openbaar Ministerie had 15 jaar gevorderd tegen Tom K., die in de loop van het onderzoek bekende dat hij geschoten had. Voor het Openbaar Ministerie ging het niet om moord omdat er geen voorbedach­te rade was, maar om doodslag, het moedwillig doden van iemand. Maar de rechtbank zag uitlokking. Op een bepaald moment had een van de Antwerpena­ars een alarmpisto­ol tevoorschi­jn gehaald.

De procureur omschreef de sfeer als volgt: “Het stond in de sterren geschreven dat er iets zou misgaan. Er stonden twee bendes tegenover elkaar, opgefokt en gewapend. Er was zoveel wantrouwen dat de kleinste vonk een grote brand kon doen ontstaan. En dat is ook gebeurd.”

De verdedigin­g van Tom K. pleitte onopzettel­ijke slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg. Maar de rechtbank aanvaardde niet dat Tom K. zogezegd niet wist dat zijn pistool geladen en opgespanne­n was. “Hij was vertrouwd met wapens. Het bewuste wapen kocht hij samen met Sven V., een van de andere West-Vlamingen, en hij vuurde er als test mee in de tuin.”

De rechtbank meende dat de vrije wil van Tom K. was aangetast toen een van de Antwerpena­ars een alarmpisto­ol trok en Elias K. met een wapenstok op Sven V. begon te slaan. “Er is dus wel degelijk sprake van uitlokking”, aldus het vonnis.

Omdat Tom K. een ernstig agressiepr­obleem heeft en op een onaanvaard­bare wijze reageerde, kreeg hij vijf jaar, de maximumstr­af voor uitlokking.

De familieled­en van het slachtoffe­r hadden een ander resultaat verwacht. Vooral met de uitlokking hebben ze het moeilijk. “Er is toch een groot onevenwich­t tussen het gebruik van een wapenstok en het dodelijk schot als reactie daarop?”, zegt advocaat Kris Luyckx, die zich in de rechtbank moest ontfermen over de huilende moeder van Elias. “Ik denk dat deze zaak nog een staartje zal krijgen op het hof van beroep in Gent.”

 ?? FOTO VDB ?? MILDE STRAF VOOR SCHUTTER ‘FITNESSMOO­RD’
FOTO VDB MILDE STRAF VOOR SCHUTTER ‘FITNESSMOO­RD’
 ?? Slachtoffe­r Elias K.
FOTO RR ?? De WestVlamin­gen in de correction­ele rechtbank van Ieper. In de zomer van 2016 wilden ze een kilo cannabis verkopen aan drie mannen uit Antwerpen. De deal mislukte en er viel een dode.
Slachtoffe­r Elias K. FOTO RR De WestVlamin­gen in de correction­ele rechtbank van Ieper. In de zomer van 2016 wilden ze een kilo cannabis verkopen aan drie mannen uit Antwerpen. De deal mislukte en er viel een dode.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium