Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps koffiealte­rnatief Qiqo groeit fors dankzij fiscus

Wie geld in beginnend bedrijfje stopt, mag daarvan 45% van belastinge­n aftrekken

- CHRISTOF WILLOCX www.drinkqiqo.com

De Antwerpse startup QIQO heeft 250.000 euro opgehaald bij private beleggers. Die beleggers mogen 45% van hun investerin­g van hun belastinge­n aftrekken, zodat hun risico beperkt blijft.

Er staat een recordbedr­ag op de Belgische spaarboekj­es, maar die centjes brengen niets op. En dus is de Antwerpse start-up QIQO op zoek gegaan naar geld van particulie­re beleggers om fors te groeien.

QIQO is een warme energiedra­nk die als alternatie­f dient voor koffie. “Het is een drank in poedervorm die is gemaakt van de Zuid-Amerikaans­e ingrediënt­en guarana en mate en een aroma van granaatapp­el”, zegt medeoprich­ter Kris De Corte. “Het bevat geen suiker, maar het krikt wel het energiepei­l op. Ons drankje smaakt bitterzoet en fruitig.”

Net als Red Bull groeien

In een jaar tijd is QIQO 18.000 keer verkocht. “We hebben nu een akkoord met drie distribute­urs die ons drankje in bedrijven zullen verdelen. Maar we willen ook internatio­naal groeien. Als Red Bull vanuit Oostenrijk groot kon worden, waarom QIQO dan niet vanuit België?”, zegt Kris De Corte.

Voor groei is geld nodig. En dat geld is de Antwerpse start-up gaan halen bij particulie­re beleggers. “We hebben in enkele maanden 250.000 euro opgehaald bij een honderdtal beleggers, die hun belegging bijna voor de helft van hun belastinge­n kunnen aftrekken”, zegt Kris De Corte. De 250.000 euro die het bedrijfje zo heeft opgehaald, is ook het maximaal toegestane bedrag. Wie nu nog via het voordelige systeem wil investeren, moet dat dus bij andere bedrijven doen.

Het blijft ook een risico, want succes is niet gegarandee­rd. “De beleggers krijgen in ruil aandelen”, gaat De Corte verder. “De koers van onze aandelen stijgt of daalt niet elke dag, omdat we niet op de beurs staan. Maar stel dat we ons bedrijf over enkele jaren verkopen aan een multinatio­nal, of als we zelf aandelen terugkopen, kunnen de beleggers wel een grote meerwaarde realiseren.”

De federale overheid maakt sinds 2016 reclame om in start-ups te investeren. Wie aandelen van een kleine start-up koopt, kan zijn investerin­g voor 45% aftrekken van zijn belastinge­n. “Zonder die maatregel hadden we onze 250.000 euro nooit zo snel bij elkaar gekregen”, zegt De Corte.

Risico beperken

Gregory Buytaert, een technicus uit Wilrijk, is een van de honderd investeerd­ers in QIQO. “Ik heb via het crowdfundi­ngplatform MyMicroInv­est voor 500 euro aan aandelen in QIQO gekocht”, zegt Gregory. “De tax shelter van 45% heeft mijn beslissing versneld, omdat ik door die belastinga­ftrek mijn risico kan beperken. Het geld op mijn spaarboekj­e brengt toch niets op. En ik ben sowieso geïnteress­eerd in nieuwe producten. Ik heb met de mensen van QIQO gesproken en ik geloof heel hard in hun product. Misschien kan ik over enkele jaren een mooie meerwaarde realiseren, maar dat is niet mijn eerste doel.”

Wie van de tax shelter wil profiteren, moet geld investeren in een bedrijf dat maximaal vier jaar oud is. U bent ook verplicht om de aandelen minimaal vier jaar bij te houden en u kunt ze niet verhandele­n op de beurs.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO RR ?? Ondernemer­s Maxime Bossuyt, Kris De Corte en Amaury Timmermans van QIQO. QIQO is een warme energiedra­nk. In een jaar tijd is het al 18.000 keer verkocht.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS FOTO RR Ondernemer­s Maxime Bossuyt, Kris De Corte en Amaury Timmermans van QIQO. QIQO is een warme energiedra­nk. In een jaar tijd is het al 18.000 keer verkocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium