Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ga in monument wonen en u betaalt maar 1% registrati­erechten

Maatregel moet leegstand en verwaarloz­ing tegengaan

- FOTO RR

De Vlaamse overheid wil de registrati­ekosten voor onroerend erfgoed vermindere­n van 5% naar 1%. Die maatregel moet de aankoop van monumenten bij particulie­ren stimuleren en leegstand vermijden.

Met de hervorming van de registrati­erechten wordt het groot en klein beschrijf afgeschaft. De registrati­erechten van respectiev­elijk 10 en 5% worden vervangen door één tarief: 7%. Wie een bescheiden woning koopt, of grondig wil renoveren, krijgt een extra korting. Binnen die hervorming, die Vlaams minister van Be- groting Bart Tommelein (Open Vld) voorstelde, is er ook een niet onbelangri­jke veranderin­g met betrekking tot onroerend erf- goed. Bij de aankoop van onroe- rend erfgoed, zoals beschermde monumenten of andere panden die opgenomen zijn in de Inventa- ris Onroerend Erfgoed, betaalt u binnenkort slechts 1% registrati­erechten. Vandaag is dat nog 5%. Om aan dat verlaagd tarief te kunnen kopen, zijn er wel enkele voorwaarde­n waaraan voldaan moet worden. De koper moet er allereerst zijn hoofdverbl­ijfplaats Villa Van den Branden in Ranst, van architect Renaat Braem, staat sinds maart 2017 te koop. De prijs zakte al van 748.000 naar 698.000 euro. vestigen. Met andere woorden, hij of zij moet er effectief in gaan wonen. Daarnaast moet de nieuwe eigenaar 6% van de aankooppri­js binnen de vijf jaar investeren in het pand, in onderhoud- of renovatiew­erken. In totaal betaalt de nieuwe eigenaar dus 7% van de aankooppri­js: 1% registrati­erechten plus 6% investerin­g. Het fiscaal voordeel, die 1%, mag niet gecumuleer­d worden met andere premies voor dezelfde aanpassing­swerken. Dat geldt in de huidige regelgevin­g van 5% ook al.

“De hervorming heeft dus betrekking op alle onroerend erfgoed, mits voldaan wordt aan de voorwaarde­n”, zegt minister Tommelein. “Door de aankoop van dergelijke panden aantrekke-

WIM PELEMAN

First Immo “De koper kan genieten van een verlaagd tarief en zal dus ook zijn of haar budget kunnen verhogen. De verkoper gaat meer durven vragen. We verwachten geen stormloop, maar het is een maatregel die we als makelaar wel gaan promoten.”

lijker te maken, willen we leegstand en verwaarloz­ing tegengaan en de opwaarderi­ng stimuleren.”

In de stad Antwerpen gaat het om enkele duizenden panden die opgenomen zijn in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Enkele honderden zijn beschermd als monument. Denk bijvoorbee­ld aan de Cogels-Osylei in Berchem. Die straat is een beschermd stadsgezic­ht. In Ranst staat Villa Van den Branden, van architect Renaat Braem, sinds maart 2017 te koop. De villa is geklasseer­d als monument en de vraagprijs zakte de voorbije negen maanden van 748.000 naar 698.000 euro. Het is niet abnormaal dat panden in die prijsklass­e langer op de markt blijven, maar de nieuwe maatregel kan ook hier een positief effect op hebben.

Zurenborg

Nog in Berchem staan er vier op elkaar gelijkende hoekhuizen in de Generaal Van Merlenstra­at in de wijk Zurenborg, vernoemd naar de vier seizoenen: herfst, winter, lente en zomer. Een van die vier panden, De Lente, staat ook te koop. Voor dat pand, dat in verkoop is bij First Immo en waar u 995.000 euro voor moet neertellen, zou de nieuwe regelgevin­g dus van toepassing zijn. “Als het over al het onroerend erfgoed gaat, zijn dat heel veel panden in Antwerpen”, zegt Wim Peleman van First Immo. “Maandelijk­s komen er zo wel een aantal bij ons binnen. De nieuwe maatregel zal zeker een impact hebben en de prijs beïnvloede­n. De koper kan genieten van een verlaagd tarief en zal dus ook zijn of haar budget kunnen verhogen. De verkoper gaat meer durven vragen. We verwachten geen stormloop, maar het is een maatregel die we als makelaar wel gaan promoten. Het nadeel is wel dat de maatregel nu aangekondi­gd wordt, maar nog niet van kracht is en dat kan voor een afkoeling van de markt zorgen, omdat mensen hun koop- of verkoopged­rag gaan uitstellen.”

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed, juicht de maatregel toe. “Regelmatig komen zulke panden in onze portefeuil­le terecht”, zegt Druyts. “Ze raken in sommige gevallen moeilijk verkocht. Zo staat bij ons al vijf jaar een oud herenhuis in neoclassic­istische stijl in Turnhout te koop. Een gemiddelde woning binnen dezelfde prijsklass­e verandert na zes à twaalf maanden van eigenaar. Monumenten raken vaak moeilijk verkocht omwille van een hoge aankooppri­js en hoge renovatie- of onderhouds­kosten. Door de klassering vrezen potentiële kopers dat de kosten aanzienlij­k hoger uitvallen dan bij een niet-geklasseer­de woning. Daarom juichen we nu het initiatief toe om de registrati­ekosten met 4% te verlagen. Zo maak je niet alleen de aankoop van een monument een stuk goedkoper, je biedt kandidaat-kopers ook een pak meer financiële ademruimte om te renoveren of het pand goed te onderhoude­n.”

Wanneer de nieuwe maatregel ingevoerd wordt, is nog niet duidelijk. Minister Tommelein hoopt dat de hervorming voor de zomer kan ingaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Hoekhuis De Lente, in de wijk Zurenborg, staat bij First Immo voor 995.000 euro in de etalage.
FOTO DIRK KERSTENS Hoekhuis De Lente, in de wijk Zurenborg, staat bij First Immo voor 995.000 euro in de etalage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium