Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoezo begraven? Guido Van den Bossche is gecremeerd!

- DENNIS VAN GOETHEM BENJAMIN PRAET

Fans van Familie leg je niet in de luren. Vlak voor de midseizoen­sfinale maken kijkers zich vrolijk over een uitschuive­r van de scenariste­n: bij het opgraven van slechterik Guido Van den Bossche vergaten ze gisteren dat het personage achttien jaar geleden gecremeerd werd. “Dichterlij­ke vrijheid”, zeggen de makers.

Leeft Guido Van den Bossche nog

b of niet? De makers van Familie hinten al dagen naar een plottwist rond het beruchte personage van acteur Karel Deruwe, misschien wel het populairst­e ooit in de soap. Achttien jaar geleden verdween Guido uit de reeks, toen hij werd neergestok­en op Malta. In de aflevering van gisteren werd zijn lijk weer opgegraven om te checken of Amelie (Erika Van Tielen) Guido’s dochter is. Aandachtig­e fans sprongen recht en deden online hun beklag. “Hoezo, een lijk?” Als reclamestu­nt publiceerd­e VTM destijds immers een doodsbrief waarin duidelijk staat dat Guido gecremeerd werd. Ook in de sterfdatum op Guido’s graf sloop een foutje: hij stierf niet in 2000, maar wel eind 1999.

“Een pluim voor de alertheid en het speurwerk van onze aandachtig­e kijkers”, zegt Familie-producer Wim Feyaerts. “Het klopt dat ons schrijvers­team wat dichterlij­ke vrijheid heeft genomen bij deze verhaallij­n. Maar dat doet geen afbreuk aan de spanning die onze kijkers de komende dagen mogen verwachten. En in een soap kan veel, niet?”

De Bomma is eigenlijk 102

Dat de Vlaamse soaps niet terugschri­kken van surreële verhaallij­nen, staat buiten kijf. Maar af en toe sluipen écht onmogelijk­e kronkels in het scenario. In 2013 maakte Mathias Vergels zijn intrede in

Thuis als Lowie, mét een intact paar ogen. Nochtans had dat personage zes jaar eerder een glazen oog overgehoud­en aan een ongeluk. En toen Lowie tijdelijk uit de reeks verdween, was hij een jongetje van vier. Vergels nam over als kloeke twintiger. Ook Familie maakte een foute optelsom. Bij de start van de serie in 1991 vierde bomma Anna haar 65ste verjaardag, dus klinkt het nu dat ze 92 is. Maar de schrijvers vergeten dat ze tot twee keer toe een sprong in de tijd maakten – zeven jaar in 1997, drie jaar in 2006 – en dat de Bomma dus eigenlijk 102 is.

“Het is onvermijde­lijk dat er na al die jaren fouten in de scenario’s sluipen”, zegt Thuis-producer Hans Roggen. “Wij zijn al meer dan twintig jaar bezig, Familie zelfs 25. Schrijvers en medewerker­s komen en gaan. We duiken af en toe wel in de oude scenario’s om het geheugen op te frissen, maar sommige details zie je nu eenmaal over het hoofd. Je vloekt weleens bij foutjes, maar nadien ga je gewoon verder. Als je meer dan tweehonder­d aflevering­en per jaar maakt, heb je niet de tijd om er zwaar aan tillen. Het blijft fictie.”

 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM
 ?? FOTO VTM ?? Gisteravon­d zagen de Familiekij­kers hoe de kist van Guido Van den Bossche werd opgegraven. Nochtans werd het personage achttien jaar geleden gecremeerd, volgens zijn doodsbrief.
FOTO VTM Gisteravon­d zagen de Familiekij­kers hoe de kist van Guido Van den Bossche werd opgegraven. Nochtans werd het personage achttien jaar geleden gecremeerd, volgens zijn doodsbrief.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium