Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse haven zet fietsbusse­n in

Telkens 30 werknemers pendelen met tweewieler tussen linker en rechteroev­er

- PAUL VERBRAEKEN

Anderhalf jaar na de verhuizing van de activiteit­en van het Delwaidedo­k op rechteroev­er naar het Deurganckd­ok in de Waaslandha­ven, zou een hoogfreque­nte fietsbus soelaas moeten bieden voor de vele werknemers die mee verhuisden. Samen met transportb­edrijf De Polder werkt het Havenbedri­jf alvast aan een plan om gelede bussen te laten pendelen. Die worden zo omgebouwd dat telkens dertig fietsers er met hun fiets direct in kunnen stijgen. De nood dringt: de Liefkensho­ektunnel rondde in december de kaap van tien miljoen voertuigen per jaar en zit nu aan het verzadigin­gspunt.

Het Antwerpse Havenbedri­jf werkt volop aan systemen om de almaar toenemende verkeersch­aos rond Antwerpen mee op te vangen. Eén idee krijgt zeer concreet vorm: een ‘hoogfreque­nte fietsbus’ tussen de rechter en linkeroeve­r.

Volgens haventopma­n Jacques Vandermeir­en is het idee zo goed als uitgewerkt: een omgebouwde bus pikt fietsers aan de oostkant van de haven op om hen snel naar een verdeelpun­t in de Waaslandha­ven te brengen. Eerstdaags wordt een contract afgesloten met de Antwerpse vervoersma­atschappij De Polder, dochter van de grotere groep Hansea (het vroegere Veolia).

Noch het Havenbedri­jf, noch De Polder wil meer informatie geven. “Wij kunnen geen informatie ver- strekken over commerciël­e gesprekken”, klinkt het bij het autocarbed­rijf. De vergevorde­rde plannen worden evenwel beves- tigd door enkele bedrijven die vooraf werden benaderd door het Havenbedri­jf om af te toetsen hoe ze tegenover het idee staan.

Het gaat om een volledig nieuw concept, uitgekiend door de mobiliteit­smanager van de haven. In het buitenland bestaan er ‘fietsbusse­n’, maar dat zijn gewone autobussen met een aanhangwag­en. In zo’n aanhangwag­en worden de fietsen geplaatst, de eigenaar

BEDRIJFSLE­IDER “Wij zijn absoluut vragende partij, maar dé voorwaarde is wel: frequentie. Anders wordt het een doodgebore­n kind.”

stapt vooraan in en wijst, eens op de bestemming, zijn fiets aan die dan weer wordt losgemaakt. Dat is héél tijdrovend en staat haaks staat op de behoefte aan een snelle pendelbus.

Snel laden en lossen

Het Havenbedri­jf wil nu dat De Polder gelede bussen ombouwt waarbij fietsers met de fiets aan de hand instappen in bijvoorbee­ld het achterste, omgebouwde gedeelte. De fiets moet door de gebruiker snel kunnen worden vastgeklik­t of losgemaakt. De bus vertrekt meteen om via de Tijs- mans- en de Liefkensho­ektunnel naar één of twee verdeelpun­ten in de Waaslandha­ven te rijden. Daar zijn de fietsers op hooguit enkele kilometer van hun werk.

Volgens sommige bronnen wordt gedacht aan een capaciteit van dertig fietsers per bus. Volgens één bron wordt zelfs overwogen om zo’n bus op een omgebouwde overzetboo­t te rijden en daarmee over te steken. Zo’n ‘fietsbootb­us’ zou een aangepaste boot vergen, en de bouw van speciale staketsels.

Vrije baan op tolplein?

In elk geval wordt een zeer hoge frequentie bepleit. De NV Liefkensho­ektunnel gewaagt van “één bus om het kwartier tijdens de piekuren”. Volgens operatione­el directeur Marc Persoon bekijkt de tunnelmaat­schappij momenteel of tijdens zware files één tollaan kan worden vrijgemaak­t om de fietsbusse­n sneller over het tolplein te loodsen.

Een bedrijfsle­ider reageert enthousias­t: “Ja, we zijn daarvan op de hoogte. Het gaat om een fietsbus die bijvoorbee­ld in de regio Stabroek mensen zou oppikken om ze naar de Waaslandha­ven te brengen. En omgekeerd. Wij zijn absoluut vragende partij, maar dé voorwaarde is wel: frequentie, frequentie en nog eens frequentie. Anders wordt het een doodgebore­n kind.”

“Om de behoeften van de dagploegen en andere shifts in de haven op te vangen, moeten toch flink wat bussen worden omgebouwd, want de vraag is vooral groot op piekmoment­en. Men moet echt een zeer regelmatig­e dienst aanbieden en je hebt dan nog altijd de Liefkensho­ektunnel als mogelijke bottleneck. Als het verkeer daar in de knoop zit, staat die bus ook in de file. Om dat te omzeilen, zal de – geplande – watertaxi vanuit Antwerpen naar het noorden een ideale aanvulling zijn. Maar ook daar is de voorwaarde een zeer regelmatig aanbod tijdens de piekmoment­en.”

Onduidelij­k is nog hoe snel het project van de fietsbusse­n realiseerb­aar is, want allicht zijn ook allerlei veiligheid­svergunnin­gen vereist.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De omgebouwde fietsbus kan telkens dertig mensen met fiets laten pendelen tussen de Antwerpse rechter en linkeroeve­r.
FOTO RR De omgebouwde fietsbus kan telkens dertig mensen met fiets laten pendelen tussen de Antwerpse rechter en linkeroeve­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium