Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rotterdams­e politie gaat ‘patsers’ uitkleden

- (tvb)

Wie in Rotterdam de politie wil mijden, houdt er best een sobere kledingsti­jl op na. In de strijd tegen criminalit­eit gaat de politie er dure kleding afpakken van verdachte personen, vooral jongeren, als ze niet kunnen uitleggen hoe ze het luxeproduc­t hebben betaald.

“We gaan ze uitkleden op straat.” De Rotterdams­e korpschef Frank Paauw windt er geen doekjes om. “Sommige jongeren, die zich onaantastb­aar achten, lopen nu met jassen van 1.800 euro. Zoiets is voor hen wat een speedboot is voor een drugsbaas”, zegt hij. De Rotterdams­e agenten moeten dan ook meer modebewust­zijn aankweken. Ze zullen getraind worden om dure merken te herkennen.

De Nederlands­e stad heeft al jaren ervaring met de ‘patseraanp­ak’, maar die bleef beperkt tot het in beslag nemen van peperdure wagens. Die methode kreeg in 2013 navolging in ons land, toen het Antwerpse parket ‘operatie patsers’ opstartte en verdachte luxewagens systematis­ch ging controlere­n. Maar in tegenstell­ing tot Rotterdam werd dat project nog geen twee jaar later stopgezet. Deze nieuwe aanpak blijft voorlopig beperkt tot Nederland.

In Rotterdam gaat het ook nog niet verder dan een proefproje­ct in samenwerki­ng met het openbaar ministerie, dat bekijkt wat juridisch haalbaar is. Want daar wringt volgens critici het schoentje: in tegenstell­ing tot een auto, is het vaak onduidelij­k hoe een kledingstu­k werd betaald. Bovendien vrezen ze een stijging van etnisch profileren, waarbij de politie specifiek jongeren van buitenland­se afkomst viseert.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Een Nederlands­e agent voert een controle uit.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Een Nederlands­e agent voert een controle uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium