Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dement? Dan geen nieuwe knie”

N-VA wil terugbetal­ing ingreep koppelen aan voorwaarde­n

-

K

nieprothes­en kosten de sociale zekerheid jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro. Een te hoog bedrag, vindt NVA. Daarom stelt de partij voor om strikte voorwaarde­n op te leggen. En patiënten met dementie komen het best niet meer in aanmerking, zegt Kamerlid Yoleen Van Camp.

Elk jaar krijgen zowat 20.000 Belgen een nieuwe knie. Onder hen ook heel wat 95-plussers en personen die aan het einde van hun leven zijn. Een ingreep kost de sociale zekerheid al gauw 200 miljoen euro per jaar. “Dat is te veel geld”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp, die de cijfers opvroeg bij minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Ze stelt voor om duidelijke criteria in het leven te roepen, vooraleer over te gaan tot de dure chirurgisc­he ingreep. “Via een vragenlijs­t kunnen we peilen of de levenskwal­iteit van de patiënt voelbaar zou verbeteren. Wanneer blijkt dat een ingreep weinig wetenschap­pelijk nut heeft, dan is terugbetal­ing niet echt aangewezen.” Van Camp vindt het ook niet logisch dat patiënten met dementie, vooral op hogere leeftijd, nog knieprothe­sen krijgen. Dat geldt volgens het Kamerlid ook voor personen die amper zelfredzaa­m zijn en die voortduren­d hulp nodig hebben.

“Geen starre criteria”

“Het is waar dat België hoog scoort wat het aantal knieprothe­sen betreft”, zegt gezondheid­seconoom Lieven Annemans. Zo vinden hier een derde meer ingrepen plaats dan in Nederland. “Maar de oplossing is niet om op voorhand beperkinge­n op te leggen. Er bestaan veel gradaties bij dementie. Voor artsen zou het onmogelijk zijn om te bepalen wie in aanmerking komt.” Annemans stelt voor om via een verbeterin­g van de informatic­a chirurgen met elkaar te vergelijke­n. Wie te veel opereert, krijgt begeleidin­g van een collega. Die moet dan mee de medische richtlijne­n volgen om zo de uitgaven te drukken. Minister De Block wuift het voorstel van coalitiepa­rtner N-VA weg. “We gaan niet besparen door mensen op basis van starre criteria het recht op terugbetaa­lde knieprothe­sen te ontzeggen. Het is aan de artsen om een afweging te maken per patiënt en dat doen zij al vandaag.” TEX VAN BERLAER

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block is niet akkoord. “We gaan niet besparen door op basis van starre criteria het recht op terugbetaa­lde knieprothe­sen te ontzeggen.”
FOTO KRIS VAN EXEL Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block is niet akkoord. “We gaan niet besparen door op basis van starre criteria het recht op terugbetaa­lde knieprothe­sen te ontzeggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium