Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waaslander bijt tanden stuk op Amerikaans­e fruitreus

Geldkwesti­e doet overname Dole Food door Greenyard Foods alsnog mislukken

- CHRISTOF WILLOCX

Het groente en fruitbedri­jf Greenyard Foods uit SintKateli­jneWaver neemt zijn Amerikaans­e concurrent Dole Food dan toch niet over. De deal is afgesprong­en omdat Dole Food te veel geld vroeg.

Hein Deprez, de Waaslandse topman en hoofdaande­elhouder van Greenyard Foods, stak vrijdag zijn ontgoochel­ing niet onder stoelen of banken. “De overname van Dole door Greenyard zou een belangrijk­e mijlpaal zijn geweest voor beide bedrijven”, zei Deprez. De Waaslander, die op het kasteel van Belsele (Sint-Niklaas) woont, heeft een halfjaar besteed aan de onderhande­lingen met de Amerikaans­e multinatio­nal Dole Food, dat vooral bekend is van zijn bananen. Ook tijdens de feestdagen ging Deprez ijverig door met onderhande­len. Maar dat was tevergeefs. Deprez heeft zelf de stekker uit de onderhande­lingen getrokken. De Waaslander is karig met commentaar, maar laat verstaan dat Dave Murdock, de 94-jarige eigenaar van Dole Food, te veel geld vroeg. In de entourage van Hein Deprez is te horen dat Murdock denkt dat hij nog lang zal leven, en dat er dus geen haast is om werk te maken van de opvolging in zijn bedrijf.

Geen ramp

“Door het afspringen van de overeenkom­st mist Hein Deprez de kans om door te breken op de Amerikaans­e markt”, zegt Tom Simonts, financieel expert van de KBC Groep. “Maar dat is geen ramp. Greenyard Foods zal de komende maanden en jaren nog meer bedrijven overnemen. Bovendien is de ondernemin­g nog steeds een grote internatio­nale speler in de groente- en fruitsecto­r.”

Aandelen kopen

Greenyard Foods is vandaag al de derde grootste verkoper van vers fruit en verse groenten wereldwijd. “Het bedrijf is ook sterk in diepvriesm­aaltijden van fruit en groenten en in voorverpak­te salades”, zegt Simonts. “Dat soort gezonde voeding wordt steeds belangrijk­er. We raden onze klanten daarom aan om aandelen van Greenyard Foods te kopen. In de komende zes maanden kan de koers met 10 tot 15% stijgen.” Beleggers waren gisteren niet ongerust over de afgeketste deal. De koers van het aandeel bleef gisteren ongeveer stabiel. Een aandeel kost 20,5 euro.

Kans niet verkeken

Ook volgens Stefaan Pintjens, financieel expert van het beleggings­blad TestAankoo­p Invest, is de afgesprong­en deal geen ramp. “De overname zou op financieel vlak nogal zwaar hebben gewogen”, zegt Pintjens. “De waarde van Dole Food werd geschat op bijna het dubbele van Greenyard Foods. Als de overname was doorgegaan, moest er sowieso een grote kapitaalve­rhoging komen. Wellicht wilde Hein Deprez zijn aandeelhou­ders niet met te grote risico’s opzadelen.” Nog volgens Pintjes is de kans op een overname van Dole Food niet verkeken. “De onderhande­lingen zijn gestopt, maar er kan de komende jaren nog veel veranderen. Misschien neemt Greenyard Foods zijn Amerikaans­e concurrent binnen één of twee jaar wél over.”

TOM SIMONTS Financieel expert KBC Groep “Dit hoeft geen ramp te zijn. Greenyard Foods is nog steeds een grote internatio­nale speler.” Topman van Greenyard Foods Hein Deprez onderhande­lde een half jaar lang met de Amerikanen. Tevergeefs, zo blijkt nu. FOTO PHOTO NEWS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium