Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doek valt definitief voor Hedwigepol­der

Vlaamse baggeraar krijgt ongelijk

- (pvb)

De Hoge Raad der Nederlande­n verwerpt het laatste beroep van Gery De Cloedt tegen de onteigenin­g van de Hedwigepol­der. Daarmee is de ontpolderi­ng onafwendba­ar.

“Niet in zijn belangen geschaad”, “de Kroon heeft het argument van zelfrealis­atie wél meegenomen, maar te licht bevonden”, “geen optie” en “ongewenst”. Het hoogste Nederlands­e rechtscoll­ege liet vrijdag geen spaander heel van de bezwaren die de Vlaamse baggeraar Gery De Cloedt had ingediend. Dat in een allerlaats­te poging om de ontpolderi­ng van zijn Hedwigepol­der tegen te houden. Het gaat om een prachtige, met dreven afgezoomde vruchtbare polder die door de De Cloedt als jachtgebie­d wordt gebruikt. In de Scheldever­dragen van 2005 had Nederland zijn door Europa opgelegde verplichti­ng ingeschrev­en dat het in de Scheldedel­ta 600 ha moet ontpoldere­n. Met de Scheldever­dieping zelf hebben die ontpolderi­ngen niets te maken: de Hedwige kon meteen de helft leveren. De Cloedt deed een laatste voorstel om de grond te houden en zelf te ontpoldere­n. De Hoge Raad wijst ook dat af omdat het om een zaak van openbare veiligheid gaat, om internatio­nale afspraken en ... omdat De Cloedt zelf wil ontpoldere­n “maar op kosten van de Staat”.

Start werken

Overigens is het Vlaanderen dat uiteindeli­jk vrijwel alles betaalt. De Cloedt werd al 14,8 miljoen euro als onteigenin­g geboden. Maar hij betwist dat bedrag nog in een andere procedure en vroeg 800 miljoen. Daarnaast zal de ontpolderi­ng zelf wellicht 32 miljoen kosten. De bevoegde Vlaamse administra­tie, Vlaamse Waterweg, start nu de verwerving en bestedings­procedures en verwacht dat eind 2018 de werken echt zullen beginnen.

 ?? FOTO PVL ?? Het verzet blijft groot, maar de ontpolderi­ng is onafwendba­ar.
FOTO PVL Het verzet blijft groot, maar de ontpolderi­ng is onafwendba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium