Gazet van Antwerpen Stad en Rand

#JeSuisnogm­aareen heel klein beetje Charlie

Parijs herdenkt moordaansl­ag op ‘Charlie Hebdo’, maar steun voor weekblad is volledig weg

- KRISTOF SIMOENS

Op 7 januari 2015 vielen de broers Kouachi de redactie van Charlie Hebdo binnen en richtten er een bloedbad aan. Elf mensen lieten het leven. De aanslag op de tekenaars en redacteurs die het “zich permitteer­den om de draak te steken met alles en iedereen, zelfs de Profeet” zorgde voor een ongeziene golf van sympathie waarbij elke weldenkend­e mens “Charlie” werd. Voor even toch. Want vandaag schiet van die solidarite­it bitter weinig over.

‘Drie jaar in een conservenb­lik’, blokletter­t de nieuwste editie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Op de cover van het herdenking­snummer: een tekening van een bunker, met op het vensterlui­kje Charlie Hebdo en een medewerker die door het raampje roept: “De kalender van Daesh? (de Arabische afkorting van Islamitisc­he Staat, red.) We hebben al gegeven.” Op de binnenpagi­na’s slaat de redactie, exact drie jaar na de aanslag, een wat bittere toon aan. “De vrijheid van meningsuit­ing, hoeveel moet die kosten?”, vraagt hoofdredac­teur Riis zich af. Hij wijst erop dat Charlie Hebdo elke week minstens 15.000 exemplaren, of bijna 800.000 per jaar moet verkopen alleen om de redactielo­kalen te beveiligen. De Franse overheid is kop van Jut. “Is het normaal dat een krant in een democratis­ch land meer dan de helft van de exemplaren die in de winkel verkocht worden, moet investeren om de kantoren en de journalist­en die er werken te beveiligen? Welk ander medium in Frankrijk moet zo veel geld investeren om de fundamente­le vrijheid van meningsuit­ing te kunnen benutten?”, klinkt het boordevol frustratie.

“Alles is vergeven”

Het contrast met drie jaar geleden kan nauwelijks groter zijn. Na die noodlottig­e donderdag, waarbij elf redactiele­den genadeloos werden doodgescho­ten, dook overal de hashtag JeSuisChar­lie op. Het daaropvolg­ende weekend trok een mensenmass­a in een ijzingwekk­ende stilte, slechts af en toe doorbroken door een oorverdove­nd applaus, door de straten van Parijs. Op de eerste rij: toenmalig president Hollande, hand in hand met wereldleid­ers als Merkel, Juncker, Netanyahu, Renzi ... en ex-president Sarkozy, die zich met wat ellebogenw­erk naar voren wurmde om zeker op de foto’s te staan die de wereld rondgingen. Toen op 14 januari het “nummer van de overlevend­en” uitkwam, met op de cover de onvergetel­ijke tekening van de profeet Mohammed en de legendaris­che woorden “Alles is vergeven”, vlogen liefst zeven miljoen exemplaren de deur uit. In een week tijd ging het aantal abonnees maal zeventien. Het leverde Charlie Hebdo dat jaar een recordomze­t op van zo’n 60 miljoen euro. Die dagen en maanden was écht iedereen Charlie.

“Politiek niet meer interessan­t”

Vandaag blijft van die steun en sympathie niet veel meer over, klinkt het. Niet bij de politiek, maar ook niet bij de Fransen. Want plots was daar die fatale 13de november, met de aanslagen aan het Stade de France en in concertzaa­l Bataclan in Parijs. En een dik halfjaar later, op de nationale Franse feestdag, zaaide een vrachtwage­n dood en vernieling op de Promenade des Anglais in Nice. Alles samen lieten in Frankrijk de voorbije drie jaar ruim 240 mensen het leven bij jihadistis­che aanslagen. Van de beloofde rondreizen­de tentoonste­lling om scholieren te wijzen op het belang van vrije meningsuit­ing en persvrijhe­id, inclusief het recht op karikature­n en zelfs godslaster­ing, kwam niets meer in huis. “Met dichtgekne­pen billen en onder het vaandel van de lafheid heeft het ministerie van Onderwijs beetje bij beetje zijn staart ingetrokke­n, tot het ons volledig in de steek liet. Charlie zijn levert geen politiek voordeel meer op”, schrijft Agathe André, voorzitste­r van de vzw Dessinez Créez Liberté.

Doodsbedre­igingen

Ook de gewone Fransman had het plots niet meer zo begrepen op die “sjarels van Charlie Hebdo”. Sommigen verweten hen zelfs de jihad op Franse bodem alleen maar op te poken met hun islamofobi­e. “Achter de anonimitei­t van een toetsenbor­d en een pseudoniem schuilen niet alleen militanten van extreemrec­hts, maar ook en vooral mensen die ervan dromen hun religie, de islam die wij bij Charlie Hebdo zogezegd zouden haten, met de dood, onze dood, te wreken”, schrijft JeanYves Camus, een van de redacteurs van Charlie Hebdo. Zelfs minder heikele thema’s jagen de mensen nu de gordijnen in. Toen Charlie Hebdo in november uitpakte met de intussen overleden rocker Johnny Hallyday en de titel ‘Johnny laat de rock vallen en kiest voor elektro’, was het kot alweer te klein. “Spot, satire en karikature­n maken geen deel meer uit van de woordensch­at van de mensen”, zegt Camus. “In een wereld waarin iedereen een bloedbad kan aanrichten met iets uit de Brico om de hoek, moet je elke bedreiging ernstig nemen. Zelfs de meest debiele.”

“Charlie zijn blijft plezant”

Niet dat ze bij Charlie Hebdo de handdoek in de ring gooien. Wel integendee­l, schrijft redacteur Fabrice Nicolino: “7 januari 2015 heeft ons in een nieuwe wereld gekatapult­eerd, een wereld van zwaar bewapende politieage­nten en gepantserd­e veiligheid­sdeuren, van constante angst en dood. En dat in hartje Parijs, in omstandigh­eden die de Franse Republiek onwaardig zijn. Maar amuseren we ons ondanks alles nog? Zeker weten!” Dit weekend herdenkt Parijs de slachtoffe­rs. Zaterdag is er een Toujours Charlie-dag, met debatten en concerten in de Folies Bergères. En zondag wordt een samenkomst georganise­erd op de Place de la République. Dan zal blijken hoeveel échte Charlies er nog rondlopen in Frankrijk.

 ?? FOTO BELGA ?? Enkele dagen na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo trokken mensen overal in Frankrijk de straat op. Vandaag blijft er van die sympathie nog maar weinig over.
FOTO BELGA Enkele dagen na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo trokken mensen overal in Frankrijk de straat op. Vandaag blijft er van die sympathie nog maar weinig over.
 ?? FOTO RR ?? De nieuwe cover van Charlie
Hebdo. ‘Drie jaar in een conservenb­lik’, blokletter­t het blad, verwijzend naar de (kostelijke) veiligheid­smaatregel­en die het nog steeds moet nemen.
FOTO RR De nieuwe cover van Charlie Hebdo. ‘Drie jaar in een conservenb­lik’, blokletter­t het blad, verwijzend naar de (kostelijke) veiligheid­smaatregel­en die het nog steeds moet nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium