Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoeveel Philippe Clement zit er in nieuwe trainer Sven Vermant?

Nieuwe coach tekent contract van 3,5 seizoenen op Freethiel

- WIM HOUTTEQUIE­T

FOTO PHOTO NEWS

De kogel is door de kerk. Sven Vermant (44) tekende gisteren een contract van 3,5 seizoenen met opstapclau­sule bij WaaslandBe­veren. De gewezen beloftetra­iner van Club Brugge wil de lijn van zijn voorganger en boezemvrie­nd Philippe Clement doortrekke­n. Maar hoeveel Clement schuilt er in Vermant?

1 DEBUUT ALS HOOFDTRAIN­ER

Net als Philippe Clement staat Sven Vermant voor zijn vuurdoop als hoofdtrain­er bij een club. Maar dat boezemt hem geen angst in. “Of dit een grote stap is? Moeilijk te zeggen. Als trainer van de beloften ben je sowieso ook al een hoofdcoach. Bovendien was de werking in Brugge ook al erg profession­eel. Er zijn dus veel raakvlakke­n.” De vergelijki­ng tussen beide trainers is treffend: na een mooie spelerscar­rière bij onder andere Club Brugge maakten ze via de be- loften van Club de overstap naar het Waasland. Een vergelijki­ng die niet echt opgaat, vindt Vermant. “Iedereen volgt zijn eigen parcours. Als ik die van ons vergelijk, loopt mijn parcours toch iets anders: voetballer, trainer, sportief directeur, sabbatjaar en opnieuw trainer.”

2 FRISSE VOETBALFIL­OSOFIE

Philippe Clement verraste vriend en vijand door Waasland-Beveren fris aanvallend voetbal te laten spelen. Vermant wil niks liever dan de lijn van zijn voorganger doortrekke­n, gekruid met eigen accenten. “Ik wil het positieve verhaal hier verder zetten, met in de mate van het mogelijke aanvallend voetbal. Eigenlijk wat ik gewend ben van bij de beloften van Club Brugge, waarbij we steeds uitgaan van balbezit met druk vooruit. Wel vanuit een bepaald realisme.” Een verschil: Clement was gek van cijfertjes en statistiek­en, Vermant iets minder. “Maar die informatie is er wel om te gebruiken. De gps-meters bijvoorbee­ld geven een schat aan informatie. En natuurlijk wil je ook zoveel mogelijk informatie vergaren over je tegenstand­ers.”

3 GEBOREN WINNAAR

Clement haat verliezen. En dat geldt eveneens voor Vermant. “Ik wil zoveel mogelijk wedstrijde­n winnen. Je merkt ook dat deze club zelf vooruit wil. Heel belangrijk, trouwens. Dat wil ik ook zien in onze manier van voetballen en in ons gedrag op en naast het veld. Over een plaats in het klassement werd niet gesproken. Ik ben van het principe dat je altijd op het hoogst haalbare moet mikken. De doelstelli­ng is om zo snel mogelijk opnieuw aansluitin­g te vinden met de subtop. Druk? Als je graag resultaten haalt en alles wil winnen, leg je jezelf automatisc­h druk op.” Kortom, twee geboren winnaars.

4 PEOPLE MANAGER

Clement werd door de spelers van Waasland-Beveren op handen gedragen. Een warme people manager, zeg maar. Hij stond dicht bij de spelers, en liet ze zelfs mentaal screenen. Als gewezen aanvoerder van het Duitse Schalke 04 is Vermant het wel gewoon om zijn mannetje te staan in de kleedkamer. “Ik omschrijf mezelf als rechtdoorz­ee. Ik hou wel van structuur, zowel op als naast het veld. Daarin is communicat­ie erg belangrijk. In het verleden heb ik altijd veel gecommunic­eerd met mijn spelers. In goede en kwade dagen. De eerste training gaf me alvast een goed gevoel. Ik merk veel ambitie. De stage komt op het ideale moment om elkaar beter te leren kennen. Je zit per slot van rekening dag in dag uit bij elkaar.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sven Vermant in gesprek met Jonas Ivens.
FOTO PHOTO NEWS Sven Vermant in gesprek met Jonas Ivens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium