Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Heel raar om na 18 jaar weer in ‘Familie’ te spelen”

‘Familie’icoon Karel ‘Guido’ Deruwe (61) verrijst (kort) in soapland

-

En daar was Karel Deruwe (61) plots weer in Familie. Achttien jaar na de dood van zijn alter ego Guido Van den Bossche verscheen de pater familias vrijdag ten tonele in de VTMsoap. “Sommige medewerker­s kende ik nog van vroeger. Plots zijn we twintig jaar ouder. Dat was heel raar.”

Het moet de meest bevreemden­de scène ooit geweest zijn in Familie: Jan Van den Bossche (Jef Desmedt) die een hartstilst­and krijgt in het ziekenhuis, nadat hij oog in oog was komen te staan met zijn achttien jaar geleden overleden broer Guido (Karel Deruwe). Een visioen, een droom of toch echt? Dat is voorlopig nog een geheim. “Die scènes werden al enkele maanden geleden ingeblikt, maar we hebben ze goed geheim kunnen houden”, lacht Karel Deruwe. “De mensen bij het productieh­uis zijn gebonden aan geheimhoud­ing en ook ik heb niks gelost. Nochtans waren er geregeld mensen die vroegen of Guido terugkwam. ‘Wie zal het zeggen’, antwoordde ik steeds (lacht).” Donderdag merkten enkele kijkers op dat Guido destijds was gecremeerd en dus niet begraven, zoals nu in het scenario staat. “Dichterlij­ke vrijheid”, klonk het bij de schrijvers. “Tja, dat had men perfect kunnen counteren, hoor”, zegt Deruwe. “Tussen het drukken van een doodsbrief en de begrafenis gaan er enkele dagen over. Er had dus nog van alles kunnen gebeuren.”

Kort intermezzo

De comeback van Guido besloeg twee scènes. “Een kort intermezzo, maar eentje dat ik met alle plezier heb gedaan. ‘Als we dit doen, laten we er dan een leuk avontuur van maken’, heb ik gezegd. Al was het raar om weer in die studio rond te lopen. Het was zelfs een beetje magisch. Ik herkende nog veel gezichten van vroeger. Een samenwerki­ng van tien jaar veeg je niet zomaar uit. Maar tegelijk zijn we allemaal twintig jaar ouder geworden, en dat is toch vreemd. Het duurde even, maar al snel zat ik weer helemaal in die wereld. Of ik het niet jammer vond dat Guido niet voor langere periode weer in de reeks zit? Die vraag is nooit gesteld geweest, dus het lijkt me niet opportuun om daar uitspraken over te doen.” Hoewel broers in de serie, was er de voorbije jaren geen contact meer met acteur Jef Desmedt. “Je mag de dingen niet verwarren. Als fictieve broers hebben we heel wat stormen doorstaan, maar de relatie tussen Guido en Jan op televisie, is anders dan die tussen Karel en Jef in het echt.” Er verschenen destijds ook veel artikels over de zogezegde moeilijke relatie tussen Deruwe en het productieh­uis. “Ondertusse­n heeft die kwestie mythische proporties aangenomen, maar ik heb geen zin meer om opnieuw heel dat verhaal te doen. Er zijn halve waarheden en complete verzinsels verschenen die een eigen leven zijn gaan leiden. Maar met deze medewerkin­g denk ik dat het bewijs geleverd is dat we in een goede verstandho­uding hebben samengewer­kt. Iedereen is tevreden.”

1,5 miljoen kijkers

Tegenover 1991, het jaar waarin Familie het levenslich­t zag, is het heel anders werken. “Alleen al op technisch vlak is het dag en nacht verschil. Analoog versus digitaal. Omdat we veel minder mogelijkhe­den hadden, nam alles meer tijd in beslag. Sinds de digitale intrede kan je veel oplossen, maar toen moest je van veel technische aspecten echt kennis van zaken hebben.” Ook van een perfect geoliede machine was in de pioniersda­gen geen sprake. “Helemaal in het begin deden we een week over één aflevering. Daarna werd dat enkele dagen en nu moet een aflevering er op één dag opstaan.” Familie heeft al jaren een trouwe schare fans, maar in de jaren 90 gingen de kijkcijfer­s echt door het dak. Anderhalf miljoen was geen uitzonderi­ng. “Als je toen op televisie kwam, was dat zeer bijzonder. Ik herinner me nog hoe ik geregeld inkopen deed bij een kruidenier op het Zuid in Antwerpen. Plots herkende hij mij vanop televisie en dat liet hij duidelijk merken. Het begrip BV was toen nog nieuw. Als je er nu op terugkijkt, was dat allemaal redelijk dwaas, maar het was de tijdgeest. Er waren ook mensen die fan waren maar het niet durfden toegeven. Zo kreeg ik geregeld de vraag van mannen voor een foto, zogezegd voor hun vrouw (lacht).

CEO’s coachen en theater

Toch moest Familie ook negatieve opmerkinge­n slikken. “Er was heel wat jaloezie. Dat valt niet te ontkennen. Zeker van de theateract­eurs die zich supergoed vonden en neerkeken op het genre. Begrijpeli­jk, want zij kregen amper aandacht en wij ontzettend veel. Dat was lastig om te aanvaarden. Een situatie die ondertusse­n helemaal is omgeslagen.” Deruwe komt niet vaak meer op televisie. Ondertusse­n doet hij heel andere dingen. “Zoals CEO’s coachen bij het geven van speeches. En ik ben hoofddocen­t drama aan de hogere opleiding musical bij Erasmus in Brussel. Op de planken stond ik recent nog met Jan Van Dyke en Hugo Sigal in De Tante van Charlie, waarmee we ontzettend veel publiek hebben bereikt. Ik zit dus niet stil.”

TOM VETS

Familie, van maandag tot vrijdag om 20u op VTM

 ??  ??
 ??  ?? Guido Van den Bossche verschijnt aan het ziekbed van zijn broer Jan. Een visioen, een droom of toch echt? Dat is voorlopig nog een geheim.
Guido Van den Bossche verschijnt aan het ziekbed van zijn broer Jan. Een visioen, een droom of toch echt? Dat is voorlopig nog een geheim.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium