Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twintiger raakt moeilijker aan lening voor huis

Vastgoed peperduur Banken stellen hogere eisen Zware concurrent­ie van 40-plussers

- RUBEN MOOIJMAN

Twintigers hebben het almaar moeilijker om een lening te krijgen voor een eigen huis. Dat komt niet alleen door de hoge prijzen van vastgoed, maar ook omdat banken steeds minder geneigd zijn het aankoopbed­rag volledig voor te schieten. Veertigplu­ssers nemen nu de plaats in van de twintigers op de markt van woonkredie­ten.

Tien jaar geleden was de helft van de klanten bij het adviesbure­au Immotheker-Finotheker nog jonger dan dertig jaar. Vandaag nog maar een kwart. Een halvering dus in negen jaar.

Tegelijk is het aandeel van de veertigplu­ssers op de kredietmar­kt meer dan verdubbeld: van 12,7% in 2007 naar 30,4% in 2016. De gemiddelde leeftijd van de woningkope­r is in die periode gestegen van 31,1 jaar naar 36,9 jaar.

Geen volledige financieri­ng

Dat heeft alles te maken met de betaalbaar­heid van vastgoed, zegt John Romain van Immotheker. De rente mag dan historisch laag staan, toch is door de hoge prijzen een eigen woning minder bereikbaar geworden voor jongere kopers.

Daarbij komt dat banken ook steeds minder geneigd zijn om de aankoop volledig te financiere­n. Voor veertigplu­ssers speelt die overweging niet: zij lenen maar 61% van de totale kosten. Maar voor jongere klanten ligt dat anders: zij leenden in 2014 nog 76% van de aankoop, terwijl dat cijfer twee jaar later al was opgelopen tot 82%.

Lagere registrati­erechten

“De vraag naar steeds meer eigen middelen zet de markt onder druk”, zegt Romain. “Niet alleen jongeren krijgen het moeilijk, ook mensen die een echtscheid­ing achter de rug hebben.”

De recente beslissing van de Vlaamse regering om de registrati­erechten te hervormen, is volgens hem een stap in de goede richting. Bescheiden woningen moeten daardoor wat betaalbaar­der worden, met een voordeel dat kan oplopen tot 12.000 euro.

De banken hebben niet altijd veel keuze, want zelf moeten ze van de Nationale Bank ook aan steeds strengere eisen voldoen. Hoe meer woonlening­en ze verstrekke­n aan kopers met weinig eigen inbreng, hoe hoger de kapitaalei­sen. Daardoor zijn de banken minder happig geworden op het afsluiten van zulke leningen. Dat is uiteraard nadelig voor kopers die nog maar weinig hebben kunnen sparen, zoals jongeren.

JOHN ROMAIN

Immotheker “De vraag naar steeds meer eigen middelen zet de markt onder druk. Niet alleen jongeren krijgen het moeilijk, ook mensen die een echtscheid­ing achter de rug hebben.”

Meer concurrent­ie

Alsof ze het al niet moeilijk genoeg hebben, ondervinde­n jongeren op de vastgoedma­rkt steeds meer concurrent­ie van de veertigplu­ssers. Want omdat spaargeld haast niets meer opbrengt, gaan die vaker dan vroeger beleggen in vastgoed. Veertigplu­ssers lenen ook vaker voor verbouwing­en.

Vorig jaar stelde ook KBC al vast dat de gemiddelde leeftijd van woningkope­rs gestaag stijgt. De bank zag het aandeel van 55-plussers onder de verbouwers in vier jaar toenemen van 11% naar 16%. Tegelijk liep het aandeel van deze leeftijdsg­roep bij de vastgoedbe­leggers op van 16% naar 21%.

 ??  ?? Het aandeel van jongeren op de markt voor woonlening­en loopt sterk terug. Vooral de grotere eigen inbreng vormt een hinderpaal.
FOTO RR
Het aandeel van jongeren op de markt voor woonlening­en loopt sterk terug. Vooral de grotere eigen inbreng vormt een hinderpaal. FOTO RR
 ?? FOTO PUTIVAN ??
FOTO PUTIVAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium