Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerkracht­en houden dagboek bij om uren te tellen

-

Een uur extra lesgeven: is dat te veel gevraagd? Om dat explosieve onderdeel van het loopbaanpa­ct te ontmijnen, krijgen alle leerkracht­en uit het basis en secundair onderwijs de kans om hun werkuren bij te houden. De resultaten van dat dagboekexp­eriment dienen om de discussie ten gronde te kunnen voeren.

Er wordt al eens smalend gedaan over hoe hard leerkracht­en moeten werken, gezien het beperkte aantal lesuren en de vele vakantieda­gen. Leerkracht­en counteren dat door erop te wijzen dat hun job meer inhoudt dan alleen maar voor de klas staan. Deze maand start een grootschal­ig onderzoek in het Vlaams onderwijs dat daar uitsluitse­l over moet geven. Leerkracht­en zullen in kaart moeten brengen hoeveel uur ze werken en waaraan ze die tijd besteden.

App en vragenlijs­t

Alle leerkracht­en uit het basis- en secundair onderwijs krijgen de kans deel te nemen. Via een app of een website moeten ze een week lang bijhouden wat ze allemaal doen en hoelang dat duurt: bijvoorbee­ld lesgeven, verbeterin­gen maken of voorbereid­ingen treffen. Er hoort ook een vragenlijs­t bij.

VUB-professor Ignace Glorieux leidt het onderzoek. Tegen augus- tus zouden de resultaten er moeten zijn. Die zullen een belangrijk­e rol spelen in de onderhande­lingen over het nieuwe loopbaanpa­ct. De onderhande­lingen daarover mislukten in maart, onder meer omdat de vakbonden de vraag om extra uren te presteren niet zagen zitten. Leerkracht­en in de tweede en derde graad zouden 22 uur moeten lesgeven in de plaats van 21 en 20 uur.

Gegevens updaten

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) besliste toen de resultaten van dit onderzoek af te wachten alvorens de discussie ten gronde te voeren. “De meest recente gedetaille­erde gegevens over de tijdsbeste­ding van een leraar dateren al van het jaar 2000”, aldus Crevits. “Het is tijd voor een update.”

 ?? FOTO RR ?? Verbeterin­gen en voorbereid­ingen thuis worden ook in het onderzoek opgenomen.
FOTO RR Verbeterin­gen en voorbereid­ingen thuis worden ook in het onderzoek opgenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium