Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Landbouw moet helpen in strijd tegen klimaatwij­ziging

Onderzoeke­r Jeroen De Waegemaeke­r roept op om open ruimte slim in te zetten

- PAUL VERBRAEKEN

Ruim de helft van de vrije ruimte in Vlaanderen bestaat uit landbouwge­bied, en hoewel die gebieden ons kunnen helpen in de strijd tegen klimaatwij­zigingen, worden ze te weinig ingeschake­ld. Dat vergt een totaal nieuwe, noodzakeli­jke aanpak, zegt onderzoeke­r Jeroen De Waegemaeke­r.

Jeroen De Waegemaeke­r, medewerker van het Instituut voor Landbouw- en Visserijon­derzoek, verdedigde onlangs zijn doctoraat aan de Universite­it Antwerpen. “Het stopt maar niet met berichten over de warmste maand, de koudste maand, de natste maand, steeds hogere waterstand­en. Het zal ook niet ophouden”, aldus De Waegemaeke­r. “Ons klimaat verandert. Om Vlaanderen daartegen te beschermen, zijn extra bossen en natuurgebi­eden of meer bomen in de stad nodig.”

Verkeerde focus

“Tot nog toe focusten we vrijwel uitsluiten­d op bijvoorbee­ld minder uitstoot door zonnepanel­en, windparken, beter openbaar vervoer, hogere dijken of overstromi­ngsgebiede­n. Maar dat koppelen we niet aan aanpassing­en van de resterende open ruimte, voor het grootste deel benut door landbouw. En dat is nu juist een van mijn conclusies: stad, stadsrand en landbouwge­bieden zijn niet te scheiden als het op aanpak aankomt. Als je in het centrum van Antwerpen bomen plant, maar intussen de stad aan de rand verder laat groeien, is dat geen oplossing. Mijn stelling is dat je de aanpak niet ‘binnen de Antwerpse Ring kan houden’.”

“’We moeten ons op de klimaatwij­ziging voorbereid­en door er de landbouw, die nu al zo onder druk staat, bij te betrekken. Als je landbouwer­s vraagt om met hun grond mee te spelen als klimaatbuf­fer door bijvoorbee­ld soms als overstromi­ngsgebied te fungeren, dan zul je hen daarvoor moeten vergoeden. Je zou bijvoorbee­ld kunnen vragen om zeker geen serres te bouwen, maar veeleer geïrrigeer­de groentetee­lt. Of je kunt vragen om veel meer weiland te behouden en minder akkers aan te leggen. Kortom: de klimaatada­ptie mag niet tot de stad beperkt blijven. De concrete adaptie zal trouwens afhangen van streek tot streek: het Waasland is anders dan de veel drogere Kempen.”

Betonstop

“De Vlaamse Bouwmeeste­r heeft gelijk als hij oproept tot een betonstop. De verstedeli­jking mag niet verder uitdijen. Daarbij hoeft men niet noodzakeli­jk te grijpen naar “meer torens”. Misschien moeten we vooral slimmer gebruikmak­en van de ruimte met bijvoorbee­ld woningen boven industrie of, als we toch torens bouwen, met veel meer groene ruimte ertussen.”

JEROEN DE WAEGEMAEKE­R

Onderzoeke­r ILVO ‘‘Als je in het centrum van Antwerpen bomen plant, maar intussen de stad aan de rand verder laat groeien, is dat geen oplossing.’’

 ??  ?? Vorige week nog bereikte de Schelde het hoogste waterpeil in elf jaar. Het weer zal alleen maar extremer worden.
FOTO VICTORIANO MORENO
Vorige week nog bereikte de Schelde het hoogste waterpeil in elf jaar. Het weer zal alleen maar extremer worden. FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium