Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gauwdiefpl­aag in drukste station van het land

Brusselse spoorwegpo­litie spreekt van absoluut rampjaar

-

BrusselZui­d, het drukste station van ons land, kreunt onder het aantal gauwdieven. Spoorwegag­enten spreken van “het slechtste jaar in een decennium”.

Vanuit de dispatchin­g zijn Brusselse spoorwegag­enten getuige van een zoveelste gauwdiefst­al. Eén van de meer dan tien die elke dag plaatsvind­en in Brussel-Zuid. Een dief heeft het gemunt op de inhoud van een jas van een reizi- ger. Als de man wat later aangifte komt doen in het politiekan­toor, blijkt hij een diamant ter waarde van 883.000 euro armer.

Het is het extreemste voorbeeld van de plaag aan gauwdiefst­allen, zegt een ex-lid van Agil, de sectie van de spoorwegpo­litie gespeciali­seerd in zakkenroll­ers. De laatste maanden werd hun dienst uitgehold. Werkten er eerder twaalf agenten, dan zijn dat er nu nog twee. Het gevolg van een herstructu­rering die al jaren aan de gang is.

Twee spoorwegag­enten die al jaren in Brussel-Zuid werken, één van hen leidinggev­end, stellen vast dat de situatie steeds meer uit de hand loopt. “Het was een absoluut rampjaar in de jacht op gauwdieven”, klinkt het. De twee zijn duidelijk: door in enkele jaren tijd de capaciteit van het aantal Brusselse spoorwegag­enten te halveren, is ook de expertise grotendeel­s weg. “Vaak zijn de slachtoffe­rs toeristen die nog maar net in het land zijn.”

Op het kabinet van minister Jan Jambon (N-VA) wordt met een zeker ongeloof gereageerd. Er wordt immers al maanden gewerkt aan een complete reorganisa­tie, net om het fenomeen beter te bestrijden. Concreet zullen overal in het land, uitgezonde­rd Brussel, lokale agenten taken overnemen in de stations. Om de Brusselse capaciteit­sproblemen aan te pakken, zijn alvast dertig vacatures uitgeschre­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium