Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Denk na voor je Deliveroo bestelt”

-

De Jongsocial­isten hebben zaterdag op de Meir stickers uitgedeeld. Daarmee klagen ze het nieuwe zelfstandi­genstatuut voor Deliverook­oeriers aan.

De Jongsocial­isten hameren erop dat de digitale economie niet hand in hand mag gaan met een verarming van de tewerkstel­ling voor jongeren. “Want door zijn koeriers in een zelfstandi­genstatuut te duwen, verlegt Deliveroo het volledige sociale en financiële risico naar haar werknemers. En dat is een schande”, zegt Jongsocial­ist Stef Vonk.

Ongeval

“De meeste koeriers zijn jonge jobstudent­en. Zij worden gewoonweg gebruikt en moeten beschermd worden. Bij een ongeval dekt Deliveroo de medische kosten vanaf nu maar tot 1.500 euro. Alles daarboven moeten de koeriers uit hun eigen zak betalen. Geraakt een koerier arbeidsonb­ekwaam, dan heeft Deliveroo zelfs geen enkele verantwoor­delijkheid meer. Dat vinden we onbegrijpe­lijk.”

Bovendien riskeren Deliverook­oeriers een stuk minder te verdienen als zelfstandi­gen, zeggen de actievoerd­ers. “Nu ze geen uurloon meer krijgen, zijn ze op een rustige avond zelf de dupe, in plaats van de internatio­nale organisati­e.”

Met hun stickeract­ie ‘Deliver- boeh’ willen de Jongsocial­isten voorbijgan­gers attent maken op deze verschuivi­ng. “Want veel mensen zijn daar gewoon niet van op de hoogte. We hopen alvast dat ze vanaf nu een keertje nadenken vooraleer ze nog eens iets bij Deliveroo bestellen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Stef Vonk (midden): “De koeriers, dikwijls jonge jobstudent­en, worden gewoonweg gebruikt door Deliveroo.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Stef Vonk (midden): “De koeriers, dikwijls jonge jobstudent­en, worden gewoonweg gebruikt door Deliveroo.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium